top of page
  • Foto van schrijverJan Oosterbroek

CRÈME BRÛLÉE FUMÉ
Deze keer een Frans klassiek dessert met een verrasende barbecue twist.

Crème Brûlée is één van de meest populaire dessert gerechten op de kaart bij veel restaurants. Je kan dit ook prachtig op de barbecue bereiden, en het mooie is dat je dit ook nog eens een dag van te voren kan voorbereiden. Dus, geen gestress als je gasten krijgt, maar heerlijk genieten.

Als extra barbecue twist hebben we de room gerookt waardoor er een subtiele rooksmaak

in je gerecht komt. Supergaaf!! 

INGREDIËNTEN

500 ml slagroom

1 vanille stokje

1 kaneel stokje

6 eieren

80 gram suiker

snufje zout

rietsuiker


extra benodigdheden


4 ramekins/soufflébakjes

coldsmoke generator

perenhout pellets

gasbrander


 


BEREIDEN:


Schenk de slagroom in een ruime bak. Steek je coldsmoke generator aan met bij voorkeur fruitbomenhout. Ik heb perenhout gebruikt omdat dit mooi completeerde met de gepocheerde peer en perenlikeur.


Rook de room in een afgesloten barbecue 8 tot 10 minuten. Beslist niet langer, want dan wordt het eindresultaat bitter en over-smoked.Doe de gerookte room in een pan. Halveer het vanille stokje en schraap het merg eruit. Doe dit samen met het kaneelstokje in de pan bij de room, en verwarm dit tot tegen het kookpunt. Laat dit vervolgens 10 minuten trekken.Steek ondertussen de barbecue indirect aan en zorg voor een dome temperatuur van 150graden C.


Splits de eieren, en klop de dooiers samen met de suiker en zout goed los. Voeg een kleine hoeveelheid hete room toe aan de eieren (familie maken), en schenk hierna alles bij elkaar. Verwijder de vanille peul en het kaneelstokje.


Verdeel alles over de 4 soufflé bakjes.


Zet een diepe ovenschaal in de barbecue en giet hier kokend water in. Zet de soufflé bakjes in het water (zorg dat het niet in de bakjes komt), en gaar de crème brûlée 45 minuten au bain Marie.


Laat de crème brûlée in de koelkast afkoelen en opstijven. Dit alles kan je dus een dag van tevoren doen.


Bestrooi de crème brûlée met een dunne laag rietsuiker, en karamelliseer dit met een gasbrander. Laat even afkoelen en zet er hierna nog een tweede laag op. Zo wordt de bovenkant nog krokanter.


Serveer de crème brûlée met gepocheerde peer en peren likeur ( Kruskovac )
292 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page