top of page
  • Foto van schrijverJan Oosterbroek

SURF Y BOSQUE ESPAÑOL

Bijgewerkt op: 12 jun. 2023


In de jaren '60 stond surf en turf specifiek voor de combinatie van gebakken steak en gegrilde kreeftenstaart, maar vandaag de dag verwijst het meer algemeen naar de combinatie van vis (surf) en vlees (turf) – het lekkerste van de zee en het beste van het land samen op je bord.

Omdat we een mooi zomers recept hebben verzonnen in Spaanse stijl met Veluws ree, maken we er deze keer een Surf&Forrest (bos) van. Oftewel;

surf y bosque Español.

 

INGREDIËNTEN:


300 gram rauwe gepelde reuzengarnalen

300 gram mager reevlees

200 gram Spaanse chorizo

1 citroen

1 limoen (rasp)

4 tenen knoflook

3 takjes verse oregano

½ chilipeper

350 ml tomato frito

Olijfolie


Grote stalen spiezen

Aluminiumfolie

Skillet

Rasp

 

BEREIDEN:


Ontdoe de garnalen van eventueel pantser en darmkanaal. Snij 2 tenen knoflook fijn en voeg dit samen met rasp van limoen, en een royale scheut olijfolie toe aan de garnalen. Laat ze een uurtje in de koelkast marineren.

Ontdoe het reevlees van eventueel vet en pezen. Snijd het in dikke blokken van 2 cm.

Bestrooi met Bold & Beefy rub van Blues hog of grof gemalen zwarte peper en grof zeezout.

Rijg 5 stukken aan een stalen spies, en vul zo al je spiezen.

Verwijder het vel van de chorizo en snijd de worst in plakken van 1 cm. Houd ongeveer 1/4 apart om crumble van te maken.

Rijg 3 stukjes chorizo en 4 garnalen om en om aan de stalen spies. Maak zo ook de rest van de spiezen.


Steek de Bbq aan, en deel hem in met een directe en indirecte zone door 2 helft van de Bbq te vullen met kolen, of gebruik te maken van halve plate setters. Gebruik met indelen een gietijzeren rooster.


Snijd 2 tenen knoflook fijn. Snij een overgebleven stuk van de chorizo fijn. Ris de blaadjes van de oregano en snijd van 2 takjes de blaadjes grof.


Verhit de skillet en snij de apart gehouden chorizo aan fijne blokjes. Bak het in de droge skillet als spelblokjes goudbruin. Haal de blokjes uit het vet, en laat dit afkoelen.

Doe de olie uit de uitgebakken blokjes in een knijpflesje en gebruik deze zeer smaakvolle paprika/Chili olie om je bord af te garneren.


Verhit nu wat van de olie in een gietijzeren skillet en fruit de knoflook, fijngesneden chilipeper, en gesneden oregano 1 min. boven direct vuur. Voeg de Tomato Frito en peper toe en laat 5 min. indirect (op laag vuur) zachtjes inkoken.

Gril de ree spiezen boven direct vuur, en gaar tot een kerntemperatuur van 48°C. Laat onder aluminiumfolie rusten. Gaar de spiezen beslist niet hoger. Tijdens het rusten zal de kerntemperatuur stijgen naar 50° C. Als de temperatuur verder stijgt zal de smaak "gamy" worden

Gril hierna de garnalen/chorizo spiesjes 6 min. Keer halverwege de tijd.

Snijd de citroen in kwarten, en gril de laatste 4 min. op de snijkanten mee.


Serveer met de pittige tomatensaus en gegrilde citroen en bestrooi met de rest van de oreganoblaadjes en de chorizo crumble, en dresseer er nog wat van de paprika/Chili olie omheen.


423 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page