top of page
  • Foto van schrijverJan Oosterbroek

HOOI GEROOKTE LIMONCELLO EENDENBORST MET GEGRILDE ABRIKOZEN
Eendenborst wordt traditioneel nog vaak gegeten ‘à l’orange’, maar misschien is dat gerecht intussen een beetje uit de tijd. Ieder z’n mening, TokTokCityBbq maakte deze klassieker met een verrassende zomerse twist van limoncello.


 

INGREDIENTEN:2 wilde eendenborst

100 ml limoncello

80 ml vlierbloesem citroen limonade van 'in de boomgaard' Jirnsum (of deze variant van IKEA)

1/2 flesje bier

grote hand vol hooi

2 limoen

6 abrikozen

mix bladsla

grof zeezoutBENODIGDHEDEN:


kamado of bbq met deksel, liefst met gietijzeren rooster

(gietijzeren)pannetje

siliconen bakkwast

rasp

citruspers

aluminiumfolie 


BEREIDEN:


Doe het hooi in een kom, en giet er een 1/2 flesje bier bij om het hooi te weken. De andere helft weet je waarschijnlijk zelf wel raad mee.....Steek de barbecue aan, en regel hem in met een temperatuur van 200º C.


Rasp 1 limoen, let op dat je het bittere witte niet mee raspt. Pers vervolgens de limoen uit.

Meng in een (gietijzeren) pannetje de limoensrasp/sap, limoncello en de vlierbloesensiroop, en laat op de bbq zachtjes inkoken tot een mooie glaze.Snij de eendenborst op de vetkant voorzichtig, kruislings in. Bestrooi daarna lichtjes met de 'The incredible' rub.Plaats vervolgens de eend direct op de bbq met de vetzijde naar beneden op het gietijzeren rooster tot er mooie grillstrepen ontstaan.Snij de abrikozen doormidden, en grill deze op het gietijzeren rooster mooi bruin aan de snijzijde. niet te lang, anders worden ze moes.


Temper de temperatuur in de bbq naar 160º C. Leg daarna de eendenborstfilet met de vetzijde naar boven op het natgemaakte hooi direct boven de hete kolen op het rooster. Steek er een kernthermometer in, en regel deze af op 52º C. Snel het deksel dicht, anders verbrand het hooi!!!!Bestrijk de filets tussendoor een aantal keer met de limoncello glaze.Als de kerntemperatuur is bereikt, zet het deksel open en laat het hooi verbranden. De filets zullen dan nog iets doorgaren naar 53/54º C.Laat de filets 10 minuten rusten onder folie en snij daarna in dunne plakjes.

Snij de abrikozen nogmaals door de helft, je hebt nu 1/4 stukjes, en leg deze samen met de eendenborstfilet op een mooi bord op wat blaadjes bladsla. Eventueel naar smaak nog wat grof zeezout toevoegen, en bloemtoppen van munt.


615 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page