• Jan Oosterbroek

Oud-Hollandse Stoofperen Wings


Ik kwam erachter dat er in de groentelade nog een zak ”Gieser Wildeman” peren lagen. Wat is het mooier om op een hertfstachtige zaterdagmiddag heerlijk buiten stoofpeertjes te koken.

In mijn zoektocht om elke keer een leuke lak te maken voor CHICKENWINGS dit super lekkere stoofperenvocht als basis genomen.

Mensen, dit is echt waanzinnig!!!!!! Try this at home (in the backyard) .....

Ingrediënten:


Voor de Stoofperen.


1200gram Gieser Wildeman peren

3 espressokopjes Port

2 espressokopjes crème de cassis

300 ml cassis (klein flesje)

2 steranijs

2 kaneel stokjes

350 gram suiker

3 eetlepel honing



Voor de Chickenwings:


2 kilo wings of vleugels

1 rode peper

50 gram koude boter aan kleine klontjes

No Rubbish “Froze Joy” winter rub

vocht van stoofperen (zie hierboven)

Allereerst maken we de stoofperen. Schil deze met een dunschiller en steek hierna het klokhuis eruit met een appelboor.


Maak je Bbq of Joystove klaar en zet de peertjes rechtop in je Dutch Oven. Voor deze hoeveelheid gebruikte in een 9qt DO.


Voeg alle ingrediënten voor de stoofperen toe en voeg eventueel een klein beetje water toe zodat de peren net onder staan.

Laat de peren zachtjes sudderen gedurende 45/50 minuten met de deksel op de DO (niet koken!!!!!) tot ze zacht zijn. Als dit niet het geval is iets langer op het vuur laten staan.


Kruid intussen de Chickenwings met de Bbq rub “Froze Joy” van No Rubbish. Deze rub is laag in zout en combineert fantastisch met de peren door ingrediënten zoals; rode wijn, sinaasappel en kaneel.

De peren zijn klaar. Laat deze in het vocht afkoelen. Haal wel eerst even de steranijs en kaneelstokjes eruit. Anders wordt het op een gegeven moment bitter.


Neem ongeveer de helft van het kookvocht en doe dit samen met een zeer fijn gesnipperde rode peper in een pannetje.

Reduceer het kookvocht tot ongeveer 1/3 en monteer dit met de klontjes koude boter tot een gladde saus.

Leg de gekruide wings Indirect op een bbq/smoker met een temperatuur van 180 graden. En geef ze direct een eerste laagje stoofperenlak. Voeg wat rookhout (liefst appel of peren hout, maar beuk is ook prima) toe aan de kooltjes. Niet te veel, rook moet subtiel zijn, en niet overheersen.


Gaar de wings tot een kerntemperatuur van 72 graden. Bestrijk ze regelmatig met de lak en keer ze halverwege het grillproces.


Serveer de wings samen met je stoofpeertjes, friet en een mooie frisse herfstbokbier.

Op deze manier houd ik van de herfst 🍂

354 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven