• Jan Oosterbroek

Zevenblad Olie

Bijgewerkt op: 9 mei


Deze keer geen Barbecue recept, maar iets wat je fantastisch aan je bbq creaties of recepten kan toevoegen.


Hebben jullie ook onkruid in de tuin, zoals brandnetels en zevenblad?


Zevenblad? Wat nou onkruid…..

Zonder het te weten heb je hoogstwaarschijnlijk een hele moestuin in je achtertuin, zeker als je het niet zo nauw neemt met onkruid wieden. Dit is een pleidooi om je onkruid te koesteren. Niet alleen omdat onze bijen en andere insecten dit ECHT broodnodig hebben om te overleven (en het daarmee mogelijk te maken dat wij overleven) maar ook omdat je heel veel ‘on’kruid kunt eten (en het ook nog vaak super lekker en gezond is!). Dus koester je onkruid en smul ervan.

Ik heb een klein hoekje van dit “onkruid” in de tuin staan, en gebruik dit elke keer voor leuke nieuwe ideeën. Deze keer een geïnfuceerde olie van zevenblad.


 

INGREDIËNTEN:

vergiet vol zevenblad blaadjes

1/2 liter goede olijfolie


blender

vergiet

zeef

keukenrol

spuitflesje

 

BEREIDEN:


Oogst van de zevenblad liefst de jonge blaadjes, ongeveer een vergiet vol.


Was deze goed in koud water.



Zet ondertussen een grote pan water op en breng dit aan de kook.


Doe de zevenblad in het kokende water gedurende 20’seconden, en spoel direct af met koud water.



Laat de geblancheerde zevenblad uitlekken, en knijp het overtollige water eruit.



Doe het zevenblad in een blender en voeg er een goede olijfolie aan toe (ongeveer een halve liter). Draai alles tot een gladde massa.



Laat het zevenbladpulp voor minimaal 2 uur trekken in de olie.



Zeef de grove delen uit de olie.



Leg een vel keukenrol in de zeef en giet de gezeefde olie op de keukenrol.


Nu zullen de kleinste delen uit de olie worden gefilterd en blijft er een prachtige groene olie over.

Let op, deze laatste stap duurt ongeveer 24 uur.


Fantastisch om te gebruiken in een mooie dressing, of voor het afwerken van je bordjes.



43 weergaven0 opmerkingen