top of page
  • Foto van schrijverJan Oosterbroek

DECONSTUCTED WELLINGTON MET PAARDENBLOEM/MADELIEFJES-PESTO



Het idee van dit recept is ontstaan met het maken van een pesto van paardenbloem en madeliefjes.

Pesto van paardenbloem en madeliefjes? Zeker! Krijg het gevoel van de lente op je bord, en maak deze overheerlijke pesto!!!!


Zelf heb ik de blaadjes gebruikt van het madeliefje, al kan je deze ook aanvullen met enkele bloempjes. De smaak van de blaadjes heeft een lichtzure smaak. Vergelijkbaar met veldzuring, alleen dan lichter. De smaak van de bloemen heeft een lichte nootsmaak. Paardenbloembladeren geeft een licht bittere toets, en zorgt voor een mooie balans.


LET OP!!!! heeft u een allergie voor planten uit de composietenfamilie dan oppassen!!!




 



INGREDIENTEN:



voor de pesto

2 handjes (gewassen) bladeren - ongeveer 25 gr

1 teentje knoflook

50 gr pijnboompitten

50 gram geraspte Parmezaanse kaas

goede olijfolie

klein kneepje citroen (sap)

zout en peper naar smaak


ossenhaas 200 gram

250 gram kastanje champignons

1 teen knoflook

sojasaus (Tomasu)

1 plak bladerdeeg

roomboter

1 ei

grof zout en peper


voor de garnering

bieslook

bloemetjes van paardenbloem en madeliefjes



blender

theedoek

siliconen bakkwast

vergiet

rasp

bakpapier

slagerstouw

spuitzak

steekringen

bakpapier

koekenpan

kernthermometer



 

BEREIDEN:


Was de geplukte blaadjes en bloemen van de paardenbloem en madeliefjes goed in koud water. Laat het uitlekken in een vergiet, en leg daarna verder te drogen op een schonen theedoek.


Als de blaadjes droog zijn, stop ze in de blender met de geraspte Parmezaanse kaas, , knoflook, pijnboompitten en een klein kneepje verse citroensap.

Draai alles onder toevoegen van een dun staaltje olijfolie tot een mooie gladde pesto. Breng op smaak met peper en zout, en doe het in een spuitzak.

Bind de ossenhaas op met een stuk slagerstouw zodat de ossenhaas mooi in model blijft. Kruid met zeezout en grof gedraaid peper, en laat even intrekken.


Snij van de bladerdeeg 2 repen van ongeveer 1,5 cm. Knip een strook bakpapier van ongeveer 5 cm. Rol het bakpapier op de steekring, en vouw het buiten vallende deel naar binnen zodat het vast blijft zitten. Plak de 2 repen bladerdeeg dakpansgewijs op elkaar zodat je een lange reep krijgt.

Vouw deze reep rond de met bakpapier bekleedde steekring, en druk de sluitende rand aan.

Zorg ervoor dat de naad bijna weg is. Kluts een ei in een kommetje en bestrijk de buitenzijde van het bladerdeeg hiermee d.m.v. een siliconen bakkwast.


Steek de BBQ aan, en regel deze naar een temperatuur van 200 graden.

Leg de steekring met bladerdeeg in de BBQ, en bak af tot deze mooi bruin is. Dit duurt ongeveer 15 minuten.

Snijd de kastanje paddenstoelen zeer fijn tot een mooie duxelles. Bewaar een aantal kleine exemplaren voor garnering.

Bak in roomboter de duxelles, en de losse kastanje champignons mooi bruin, en blus af met de Tomasu sojasaus.

Als de ring van bladerdeeg klaar is, leg de ossenhaas in de BBQ, en gaar deze tot een kerntemperatuur van 40° C.

Stook de BBQ op naar 250/300° C, en grill deze op hoge temperatuur af zodat er mooie grillmarks ontstaan.

Gaar de ossenhaas tot 46° C voor rare, of 50 ° C voor medium.

Laat even rusten....


Leg met behulp van een steekring de duxelles op het bord, en zet de balderdeegring hier rechtop tegenaan.

Haal het slagerstouw van de ossenhaas, en zout nog na met grof zeezout. Zet de ossenhaas tegen de bladerdeegring aan.


Garneer het bord verder af met de hele bieslook, champignons, pesto en bloemetjes van paardenbloem en madeliefjes




Dit recept is gemaakt op de Napoleon Rogue SE425 met Sizzle zone.








30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page