top of page
  • Foto van schrijverJan Oosterbroek

BBQ CHERRY-APPLEPIE

Bijgewerkt op: 14 nov. 2023



Uitgedaagd door een leverancier die, om de positieve verkoopresultaten van de door hen geleverde producten te vieren, een appeltaart-winactie bedacht.

Dus stookten we de BBQ weer lekker op, en maakten we op een regenachtige zaterdagmiddag deze BBQ CHERRY-APPLEPIE.

Waanzinnig lekker door de gekaramelliseerde noten en dronken gevoerde rozijnen in de O'Donnell Moonshine Very Cherry


 

INGREDIENTEN:


675 gram bloem

450 gram roomboter

225 gram kristalsuiker

4 eieren

snufje zout

150 gram lichte basterdsuiker

200 gram kersen (in pot)

600 gram Goudreinet appels aan stukjes

200 gram rozijnen (sultana)

150 ml O'Donnell Very Chery (of kersenlikeur)

2 el custard poeder

1 royale el speculaas kruiden

150 gram gemengde rauwe noten

1 el kersenjam

slagroom



BBQ met platesetter of hitteschild

Siliconen bakkwast

Steelpannetje

Mengkom

Keukenmachine of mixer met deeghaken

Zeef

2 vellen bakpapier

schone theedoek

huishoudfolie


 

BEREIDEN:


Begin een dag van tevoren met het wellen van de rozijnen, zodat ze de smaak van de Moonshine Very Cherry opnemen. Doe de rozijnen in een kommetje en voeg de Very Cherry erbij. Roer de rozijnen even door. Dek de rozijnen af met folie.


Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is. Zet de mixer in de roomboter met deeghaken en draai de boter los van elkaar, voeg nu de bloem, kristalsuiker, snufje zout en 3 eieren toe. Draai met de mixer hier een mooi deeg van. Kneed het deeg 5 minuten verder met de hand tot je geen suiker meer voelt in het deeg, en laat het deeg onder een schone theedoek even rusten.


Steek de BBQ aan, en zorg voor een indirecte zone d.m.v. een plate setter. Zet een steelpannetje op de bbq, en zorg dat de pan warm wordt maar niet heet.

Voeg nu de rauwe noten en 100 gram bruine basterd suiker toe, blijf roeren met een houten lepel tot de suiker helemaal gekarameliseerd is en aan de noten plakt.

Je kan dit klusje natuurlijk ook op je gasfornuis doen, maar buitenkoken is zoveel leuker. Stort de gekaramelliseerde noten op een vel bakpapier en laat deze daar op afkoelen.



Schil de appels en snij er niet al te fijne blokjes van, en meng dit met de custardpoeder.

Neem de rozijnen en zeef deze,bewaar het vocht van de Very Cherry Moonshine wel! Dat hebben we later in het proces weer nodig.


Doe de rozijnen en appel stukjes in een ruime kom. Wanneer de gekaramelliseerde noten zijn afgekoeld breek of hak ze los van elkaar en voeg ook deze toe aan de kom.

Voeg de rest van de basterdsuiker en speculaaskruiden er aan toe. Meng het geheel goed door elkaar. Laat de kersen goed uitlekken, voeg deze toe, en verdeel dit door de vulling.



Voeg er als laatste nog 2 el van de gezeefde Very Cherry Moonshine aan toe en roer weer door.

Maak een prop van het bakpapier, en vouw het weer uit. Dit vergemakkelijkt het plooien in de Dutch Oven. Smeer de DO in met een beetje roomboter zodat het bakpapier niet blijft plakken. Dit maakt het dan weer makkelijk om de taart straks te lossen.

Vorm het bakpapier zo strak mogelijk in de DO. Neem ongeveer 2/3 van het deeg en bedek de bodem en de zijkanten. Stort voorzichtig de vulling in de taart, en druk de vulling iets aan.



Maak van de rest van het deeg lange repen en maak een mooi raster bovenop de vulling. Druk eventueel aan met een vork.



Neem het overgebleven ei en doe dit in een kommetje met 1 el Very Cherry Moonshine. Klop het ei goed los, en smeer met een siliconen bakkwast de bovenkant van de taart in met het ei-mengsel.


Regel de BBQ in op 180 graden indirect. Wanneer de BBQ er klaar voor is, zet de DO met deksel erop voor ongeveer 45 minuten in de BBQ. Haal na 45 min het deksel eraf en gaar de taart nog even voor 10 min zonder deksel, zodat de bovenkant ook mooi kleurt. Haal de Do uit de BBQ, en laat nu de taart 30 min afkoelen zonder deksel voordat je hem uit de DO haalt.

Meng de kersenjam met een scheutje Very Cherry Moonshine, en smeer de bovenkant van de taart licht in voor een mooie glans.




Klop de slagroom ondertussen met wat kristalsuiker lobbig, en serveer dit bij de BBQ Cherry-ApplePie


161 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page