top of page
  • Foto van schrijverJan Oosterbroek

KABELJAUW MET SMOKEY ZEEKRAALPESTO

Bijgewerkt op: 2 apr. 2023



Op de vraag van mijn buurman "Ik heb kabeljauw gevangen, wil je ook wat?" , kon ik alleen maar volmondig JA!!! roepen.

M'n BBQ-mind begon op dat moment weer turbulent te malen, en tijdens een regenachtige lentedag maakte ik dit zomerse recept met subtiele zilte smaken, en een hint van cederhout.

Een VISueel feestje door de felgroene kleur van de pesto en het frisgeel van de citroen, en een dikke party voor de smaakpapillen.


 

INGREDIENTEN:



  • 100 gram zeekraal

  • zest van 1 citroen

  • 10 gram basilicum

  • 5 gram peterselie

  • 60 gram Parmezaanse kaas

  • 2 knoflook teentje

  • 20 gram pijnboompitten

  • ongeveer 50 gram olijfolie

  • peper uit de molen


  • cederhouten rookplankje

  • staafmixer

  • rasp

 


BEREIDEN:


Bereid je BBQ voor op 180 graden met een directe opstelling. Leg de cederhouten plank op het rooster en wacht tot deze gaat roken. Leg de helft van de zeekraal erop en laat deze de rook opnemen gedurende 6 minuten.

Controleer de vis op eventueel achtergebleven graten. Haal de zeekraal van de cederhouten plank en leg afgedekt terug in de koelkast.


Leg de vis op de plank, en draai er versgemalen peper op. Snij de citroen in plakjes en leg deze op de vis.


Zet het plankje weer in de BBQ en sluit het deksel. Gaar de vis tot een kerntemperatuur van 57 graden Celcius.

Neem een ruime schaal om alle droge ingrediënten voor de pesto in te doen (vergeet de gerookte zeekraal in de koelkast niet). Mix met de staafmixer of blender als eerste even de zeekraal met de basilicum, peterselie, pijnboompitten, citroenzest en parmezaanse kaas.

Voeg vervolgens de olijfolie in scheuten toe en blijf goed mixen. Zo ontstaat er een prachtig intens groene zeekraal pesto. Voeg als laatste nog een paar druppels citroensap, en versgemalen zwarte peper toe.


Bij dit recept is het wel belangrijk om tussendoor even goed te proeven. Door het gebruik van citroenzest (rasp), en het gebruik van de zilte kraal heb je vrijwel geen zout nodig.


Presenteer de kabeljauw op de cederhouten plank (leg er wel een schaal onder, want de plank kan door blijven smeulen), en top de vis af met de smokey zeekraalpesto.

Serveer met een mooie pasta gemengd met zeekraalpesto en spekcrumble. Maak het gerecht af met de gegrilde groene asperge.

Drink er een mooi passend biertje bij zoals peated (turfgerookt) bier of frisse IPA.



489 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

BLOINK BALLS

Comments


bottom of page