top of page
  • Foto van schrijverJan Oosterbroek

Koffie-Rub kipdijspies met gekarameliseerde Spruiten


De tuin winterklaar gemaakt en de Bbq onder de veranda gezet. Ondanks het koude en regenachtige weer zodoende lekker doorkoken zonder nat te worden.

In mijn besluit om eens een seizoenswaardig gerechtje te maken, kreeg ik het idee om eens wat met koffie te doen. Een mooie rub van koffie, kerrie en gerookte paprika vormde de basis van dit gerecht.


ingrediënten:


voor de Rub:


20 gram vers gemalen koffiebonen (sterk)

20 gram kerriepoeder (zonder zout)

5 gram gerookt paprikapoeder


voor de Lak:


1 grote mok vers gezette sterke koffie

1 sinaasappel

1 eetlepel honing

3 eetlepel bruine suiker

1 steranijs

1 pijp kaneel


overige ingrediënten:


kipdij filet

spruiten

honing

spekblokjes

witte rijst

peper en zout


Bereiden:


Zet een volle mok sterke koffie en voeg dit samen met de rasp en sap van een sinaasappel. Laat dit zachtjes inkoken met de bruine suiker, steranijs en kaneel tot een mooie dikte. Niet te hard doorkoken want dan wordt de suiker bitter.



Snijd ondertussen de kipdijen aan mooie dobbelsteentjes en meng die met alle ingrediënten voor de koffierub en voeg hier naar smaak nog wat zout aan toe. Ik heb de koffie vers gemalen met een oude handkoffiemolen. Deze kan je makkelijk vinden op rommelmarkten of in kringloop winkels. Leuk om hiermee zelf je eigen rubs te maken.





Rijg de blokjes aan spiesjes en leg deze op een cederhouten rookplank direct boven het vuur. Door het schroeien van het hout krijgt je spies een heerlijk subtiele rooksmaak. Keer de spiesjes af en toe en lak deze met de koffie-laksaus.



Bak de spekblokjes krokant en snijd deze fijn tot een mooie crumble.

Maak ondertussen de spruiten schoon, en blancheer deze gedurende 5 minuten beetgaar.

Rijg ze aan spiesen en kruid ze af met peper en zout. Daarna licht bedruipen met honing en direct boven het vuur kort grillen.


Serveer de spruitjes spiesen met de spekcrumble en witte rijst. Heerlijk in combinatie met een mooi glas Bokbier.






102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page