top of page
  • Foto van schrijverJan Oosterbroek

PEREN SPECULAAS TARTE TATIN

Bijgewerkt op: 6 dec. 2021De geschiedenis van deze taart is leuk om te vermelden. Bij toeval is, net zo als vaak met recepten, deze taart ontstaan.

Tarte tatin is van origine een "appeltaart op z'n kop" en heeft een laagje van gekaramelliseerde suiker. De taart werd circa 1889 gecreëerd als gevolg een vergissing van een van de zussen Tatin, Stéphanie of Caroline. In plaats van eerst het deeg in de bakvorm te leggen werden er appels in gelegd, en daarbovenop het deeg.

 

INGREDIËNTEN:


TOPPING

  • 4 niet te rijpe Conference of Doyenné handperen

  • 30 g boter, plus extra om in te vetten

  • 225 g witte basterdsuiker

  • speculaas en koekkruiden

  • viooltjes of muntblaadjes

BODEM

  • 6 plakjes bladerdeeg (10 x 10 cm)

Skillet Ø 30 cm

plate setter

pizzasteen

deegroller

bakpapier

 

BEREIDEN:


Steek de houtskool in de kamado aan en verwarm tot een temperatuur van 200 °C.

Schil intussen de peren en snijd ze in kwarten. Verwijder de klokhuizen en snijd elke kwart peer in de lengte door de helft.

Vet de Skillet in met boter.Plaats de Skillet op het rooster en voeg de basterdsuiker toe. Sluit de deksel van de kamado en wacht totdat de suiker begint te karamelliseren, en mooi goudbruin gaat kleuren. Let op dat je de suiker niet laat verbrandt.Haal de skillet uit je kamado, en zet op een vuurvaste ondergrond.

Leg de partjes peer in een cirkel voorzichtig in de karamel. Vul eventuele gaatjes op met kleinere stukjes peer. Bestrooi naar smaak je peer met de speculaas en koekkruiden.


Verdeel de blokjes boter over de peer.

Verwijder het rooster, plaats de plate setter in de kamado en leg het rooster terug. Leg een koude pizzasteen op het rooster en zet hier de skillet op. Sluit de deksel van de kamado en breng de temperatuur naar 180 °C.

Bak de topping ca. 15 minuten totdat de peren zacht en gekarameliseerd zijn.


Haal de skillet uit de kamado en laat de topping afkoelen. Haal ook de pizzasteen uit de kamado en laat deze afkoelen.


Laat intussen voor de bodem de plakjes bladerdeeg ontdooien.


Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar tussen 2 vellen bakpapier en rol ze uit tot een doorsnede die iets groter is dan de doorsnede van de skillet. Snijd er een mooie cirkel (Ø 30 cm) uit.

Prik met een vork gaatjes in het deeg om te veel lucht ertussen te voorkomen.

Leg de afgekoelde pizzasteen weer op het rooster van je kamado.

Leg de deegcirkel van bladerdeeg op de reeds afgekoelde peren in de skillet.

Zet de skillet terug in de kamado.

Sluit de deksel van de kamado en bak de deegbodem ca. 25/30 minuten goudbruin en krokant.Haal de skillet uit de kamado en laat deze afkoelen. Zet de afgekoelde taart met skillet (liefst onder druk van wat zwaars) in de koelkast, zo kunnen alle smaken met elkaar mengen en kan de karamel in de bodem trekken.

Maak met behulp van een gasbrander de skillet warm.

Plaats een bord op de skillet en keer de skillet met het bord in één handeling om zodat de perentaart op het bord ligt.Top de taart af met wat viooltjes of muntblaadjes.
155 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page