• Jan Oosterbroek

RIBROAST MET PISTACHEKORST EN JUS VAN GEROOKTE AARDBEI





Ingredienten:


voor 8 personen....


2 kilo varkens korte rib

peper en zout


voor de pistachekorst:

200 gram pistachenoten ongezouten

150 gram paneermeel

4 eiwitten

2 el olijfolie


voor de aardbeienjus:

400 gram aardbeien

400ml crème de cassis

300ml wildfond

200ml whiskey

zwarte peper


Bereiding:


Maak de korte rib vrij van losse delen/aders e.d. incourante delen. Snijd de ribben iets in en sla de filet los van de ribbetjes met de achterkant van een vleesbijl ( filet blijft aan de onderkant vastzitten )

Bind de filet op met keukentouw en kruid deze met peper en zout naar smaak.




Maal voor de pistachekorst de paneermeel extra fijn met een keukenmachine en voeg de pistachenootjes toe. Maal deze kort zodat ze relatief grof blijven. Meng de nootjes, paneermeel, eiwitten en olie door elkaar.


Verdeel het mengsel over de ribfilet en druk dit goed aan.

Gaar de filet op de BBQ of smoker tot een kerntemperatuur van 68graden.


Halveer voor de saus de aardbeien en rook deze gedurende 30 minuten koud met een smokertube. Gebruik hiervoor appel of kersenhout.




Doe de aardbeien in een pannetje en schenk de crème de cassis en whisky erbij. Breng dit aan de kook, en laat dit tot een derde inkoken (stroopdikte). Pureer de saus met een staafmixer en voeg de wildfond toe. Laat dit nog 10 minuten zachtjes koken, en breng dit hoog op smaak met grof gemalen zwarte peper.


Haal de ribroast uit de BBQ of smoker en laat deze afgedekt met alufolie nog 10 minuten rusten.



Snijd de ribroast voorzichtig aan. De korst is krokant, dus even voorsnijden met een gekarteld broodmes is aan te bevelen. Serveer bij dit gerecht gewokte spruitjes met balsamicodressing en een stevige rode wijn.

Zelf heb ik hierbij nog een Tartiflette gemaakt naar het recept van Jord Althuizen.




44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven