SPICY TOMATO VARKENSSPIESJES
- Jan Oosterbroek
- 16 apr
- 1 minuten om te lezen

Deze Aziatisch gekruide hamspiesjes zijn supermals, en door de gekaramelliseerde tomatensaus een kneiter van een umami smaakbom.
Ingrediënten:
1 varkensham 3-4 kilo
sojasaus
Voor de marinade:
8 teentjes knoflook
4 el witte
3 el vissaus
4 el sojasaus
1 el chily flakes
witte peper
Voor de saus:
1 kg cherry tomaatjes
10 teentjes knoflook
2 rode pepertjes
4 sjalotjes gesneden
2 rode paprika gesneden
2 el vissaus
1 bos koriander
peper en zout
bbq spiezen
blender of keukenmachine
bbq met gietijzeren rooster
grillmandje
kernthemometer
Bereiden:
Snij het hamvlees in gelijkmatige blokjes..
Meng alles voor de marinade door elkaar en laat het vlees daar liefst nachtje in liggen in de koelkast. Of trek vacuüm als je korter gaat marineren.
Rijg het vlees daarna aan spiesen.
Steek de bbq aan en leg hier een gietijzeren rooster op.
Grill in een grillmandje de tomaatjes, de knoflook, de rode peper, de sjalotjes en de rode paprika tot ze zacht zijn en hier en daar een mooie karamellisatie (maillard effect) hebben.

Deel de bbq indirect in met een temperatuur van 180ºC-200ºC
Doe alle gegrillde tomaatjes, knoflook, paprika enz. met de koriander en de vissaus in een keukenmachine of blender en draai dit tot een mooie saus. Breng op smaak met zout.
Gaar de hamspiesjes indirect tot een kern van 55ºC.
Haal het hitteschild uit de bbq, en maak een direct opstelling met een gietijzeren rooster. Gril daarna de spiesjes rondom af tot ze mooi bruin zijn en een kern van 65ºC hebben.
Haal de spiesjes van de bbq, en smeer ze in met een beetje extra sojasaus.
Serveer met wat sesamzaadjes en de saus. Heerlijk bij een Indische rijsttafel.

Comments