top of page
  • Foto van schrijverJan Oosterbroek

TARTE TATIN VAN RABARBER EN GEGRILDE BIET

Bijgewerkt op: 19 apr. 2021


Gedurende een aantal maanden schrijf ik naast deze blog ook recepten voor mijn twee-wekelijkse radiocolumn op de lokale radio (A1 Mediagroep).

Insteek van deze recepten zijn altijd seizoensgebonden.

Omdat april de maand is dat één van mijn favoriete groenten weer in de schappen ligt, namelijk RABARBER, heb ik het radiorecept omgeschreven zodat je het ook mooi op de barbecue kan bereiden.

Dit gave recept met rabarber is absoluut een ander idee wat normaal gebruikelijk is met deze leuke groente. Dit recept gaat namelijk nu eens een keer niet de zoete hoek in, maar wordt in combinatie met de aardse smaken van de biet een heerlijk hartige gerecht.


 

INGREDIENTEN:


korstdeeg:

· 200 gram bloem

· 125 gram koude boter, in blokjes

· 1 groot ei (L)

· 3 el koud water

· snuf zout


vulling:

· 2 grote /3 kleine rode bieten voorgekookt

· 150 gram rabarber (circa 2 stengels)

· 3 flinke knoflooktenen, in de lengte in plakjes

· 1 volle eetlepel bruine suiker

· 2 eetlepels balsamicoazijn

· 3 eetlepels olijfolie

· 2 takjes tijm

· rasp van een halve citroen

· snufje zout


afwerken met

· alfalfa


geitenkaas crème:

· 150 gram zachte geitenkaas

· 3 eetlepels kwark

· cress van bietenkiemen

· citroenrasp

· peterselie


extra:

· DutchOven deksel / Quiche vorm (evt. met losse bodem) van 27 cm.

· bakpapier



 


BEREIDEN:


1. Maak je barbecue klaar met een directe zone op 180 graden C.


2. Bekleed de deksel van je DO (ik gebruik hiervoor de Petromax FT9) of bakvorm met het bakpapier. Verfrommel dit eerst om het daarna netjes te vormen zonder te veel plooien.


3. Halveer de bieten, en snijd vervolgens in plakken van 1cm breed. Besprenkel de bieten halve maantjes met olie. Rooster de bieten gedurende 10/15 minuten boven direct vuur zodat er mooie grillmarks ontstaan.





4. Maak ondertussen de rabarber schoon: Snijd de droge uiteindes er af.

Snijd vervolgens de rabarber in stukjes van 2 cm.


5. Pel de knoflook en snijd deze in dunne plakjes. Ris de blaadjes van de tijm en snij deze fijn. Meng dit allemaal in een kom met de rabarber, olijfolie, balsamico azijn, suiker, zout, en de geroosterde bieten. Roer goed om, zodat alles bedekt is in balsamico/olie. Rangschik het groente mengsel in de DO of bakvorm en zorg dat alles goed strak tegen elkaar aan ligt.




6. Vervolgens maak je het korstdeeg: Meng de bloem, het zout en de koude boter met je handen (kan ook met de keukenmachine) tot het gaat kruimelen. Voeg het ei toe met het water. Meng tot een stevige deegbal. Bestrooi een werkblad met wat bloem, en rol het deeg uit tot een lap dat in de deksel van de DO of quichevorm past. Leg de lap bovenop de groente en druk goed aan in de randen. Maak alleen nog een gat in het midden van de taart, zodat de hete lucht er uit kan.



7. Leg een plate setter je barbecue, of zorg voor een indirecte zone. Regel de temperatuur op 180/200 graden en bak de taart in 30-35 minuten goudbruin.




8. Haal de tarte tatin met rabarber en rode biet uit de oven en laat 10 minuten in de vorm staan. Leg een bord op de vorm en keer de taart om (de bovenkant wordt nu de onderkant).Als er wat stukjes biet of rabarber uit vallen, dan kun je deze rustig weer terugleggen in de taart. Let op..... een gietijzeren DO is gloeiend heet!!!!!


8. Bestrooi de omgekeerde taart met de cress of alfalfa, en wat citroen zeste.

9. Maak een geitenkaascrème door de geitenkaas te verkruimelen (of prakken) en vervolgens los te roeren met de kwark. Serveer deze bij de tarte tatin van rabarber en rode biet.



168 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page