• Jan Oosterbroek

BARNEVELDSE WORSTENBROODJES

Bijgewerkt op: 9 nov. 2021



Aan het eind van het jaar een heerlijke snack voor oudjaarsdag. Geïnspireerd op een recept van het Brabantse worstenbroodje wat ik kreeg van mijn barbecuemaat en medeteamlid van “Bad to the Bone” ,Erik (Brute Bosjesman) Manders.

Ik gebruikte hiervoor een gedeelte kippengehakt, ik woon tenslotte in Barneveld, en gaf deze met behulp van de coldsmoker een mooie subtiele rooktint.



 

voor 20 worstenbroodjes


INGREDIËNTEN:


voor de worst:


500 gram kippengehakt

500 gram half-om-half gehakt

2 zakjes gehaktmix (inclusief paneermeel) Verstegen

6 gram grof gemalen zwarte peper

snufje nootmuskaat

1 ei



voor het deeg:


500 gram bloem

14 gram gedroogde gist (2 zakjes)

12 gram zout

150 gram roomboter

20 gram suiker

150 ml tripel bier (lauwwarm)

100 ml volle melk (lauwwarm)

deegroller

coldsmoke generator of tube

appelhoutpallets of rookmot

 

BEREIDEN:


Meng alle ingrediënten voor het worst goed door elkaar. Weeg het totaal af en deel dit door 20. Maak van deze hoeveelheid kleine worstjes. Rook met behulp van een coldsmoker de worstjes gedurende 10 minuten met een zachte houtsoort, bijv. appelhout. Rook ze beslist niet langer, je wilt geen zware rooksmaak aan de broodjes.


Meng alle ingrediënten (behalve zout) voor het deeg goed door.

Voeg als laatste het zout toe. Zout en gist zijn namelijk geen vrienden. Door het wat later toe te voegen voorkom je dat de gist zijn werk niet goed kan doen. Meng 7 minuten door tot een mooi elastisch deeg.

Laat het in een kom onder een doek 10 minuten rijzen.

Weeg de bal deeg, en verdeel dit in 20 gelijke balletje. Rol deze uit tot dunne plakjes. Gebruik hiervoor een deegroller en bloem op je werkblad.


Leg in elk lapje deeg een gerookt worstje, en vouw eerst de buitenste stukjes baar binnen en daarna de lange kant. Zorg voor dezelfde maat broodjes.

Leg de broodjes op een bakpapier ruim uit elkaar en laat ze gedurende 45 minuten rijzen bij 30 graden in de oven.

Steek de barbecue aan en zorg voor een indirecte temperatuur van 200 graden.

Bestrijk de broodjes met losgeklopt ei, en laat even 2 minuten aandrogen. Bestrijk hierna met een 2e laag.

Bak de broodjes in de barbecue af op 200 graden gedurende 30 minuten (In de oven kan natuurlijk ook).


306 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven