top of page
  • Foto van schrijverJan Oosterbroek

BBQ GYROS 2.0

Afgelopen weken heerlijk aan het experimenteren met het spit op de Bbq. Gegrilde kip, Porcetta, bavette rollade.....Tot op heden is deze gyros wel één van m'n favorieten. Comfortfood van de Bbq, met een kneiter van een knoflooksaus. Hoe mooi wil je het hebben???


Gyros is een traditioneel Grieks gerecht bestaande uit aan een grote spies gegrild varkensvlees, in reepjes gesneden en gekruid. Het lijkt enigszins op shoarma en het Mexicaanse taco al pastor. Alle drie de gerechten zijn afgeleid van het Turkse döner kebab, dat in de 19e eeuw is uitgevonden in Bursa. (Wikipedia)

 

INGREDIËNTEN:


2 kilo procureur

4 tenen knoflook geraspt

1 geraspte rode ui

1 fijngesneden rode peper

2 eetlepels gedroogde oregano

1 eetlepel Provençaalse kruiden

2 eetlepels gerookte paprikapoeder

1 eetlepel zout

1 eetlepel versgemalen zwarte peper

2 theelepel gemalen komijn

1 theelepel kaneel

1 theelepel Cayenne peper

150 ml koolzaad olie


Voor de knoflooksaus:

200 ml magere kwark

100 ml mayonaise

3 tenen geraspte knoflook

2 eetlepel gesneden verse peterselie

Peper en zout naar smaak


Kamado BBQ

Grilspit met motor

 

BEREIDEN:


Snij de procureur in plakken van halve centimeter. Je kan deze eventueel een paar uur in de vriezer leggen om mooie dunne plakken te snijden.

Maak een mix van de geraspte knoflook, geraspte ui, fijn gesneden rode peper, oregano, Provençaalse kruiden, paprikapoeder, zout, zwarte peper, komijn, kaneel, cayenne peper en de koolzadolie.

Leg de plakken procureur in een bak en giet daar de marinade bij. Wrijf alle plakken goed in met de marinade, en laat dit minstens 24 uur gekoeld staan.

Maak de knoflooksaus liefst een dag van tevoren. De smaak wordt dan een stuk beter omdat alle ingrediënten mooi kunnen mengen met elkaar.

Stook de barbecue op tot een dome temperatuur van ongeveer 160 graden.

Rijg de plakken procureur aan het spit en hang het spit in de barbecue.

Snij de uien, komkommer en tomaat aan mooie stukken en ringen.

Gril het vlees totdat het rondom mooi goudbruin is. Check even de kerntemperatuur van je vlees. Als deze boven de 76 graden is zit je goed.

Snij dan de buitenste rand eraf en hang het spit weer terug in de barbecue.

Verwarm de pita broodjes op de Bbq, en snijd deze open.

Beleg ze met het gegrilde vlees, de rode ui, en wat komkommer, tomaat en een flinke lepel knoflooksaus.

Snijd als de buitenkant van het vlees weer bruin is een volgende portie van het spit.


197 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page