top of page
  • Foto van schrijverJan Oosterbroek

BIRRIA TACOS VAN REE MET DONKERE CHICOLADE EN CHILI


Birria Tacos komen uit Tiujana Mexico (aan de grens met Amerika) en zijn uitgevonden door Don Guadalupe Zárate. Het originele gerecht ”Birria” is een stoofpotje met geit, maar voor de tacos gebruikte Zárate al snel liever rundvlees. Wij gebruikten deze keer mooi vlees van Veluws ree, en geven door gebruik van appelhout er een mooie rokerige Bbq flavour aan.

(Bron: Wikipedia)

 

INGREDIËNTEN:

700 gram ree poulet

1 kleine rode ui gesnipperd

3 teentjes knoflook – fijngehakt

½ theelepel chilipoeder

1 zakje fajita kruidenmix

1 kaneelstokje

1 laurierblaadje

1 rode Spaanse peper – in ringen, met zaadjes

1 runderbouillonblokje

300 ml rode wijn

½ blik polpa di pessimism (gepelde tomaten)

1 eetlepel bloem

Olijfolie

40 gram donkere chocolade


Om de taco's op te maken:

1 pak taco schelpen

2 tomaten

1 groene peper  – in ringen

Geraspte TexMex kaas

Koriander



Barbecue met deksel

Dutch Oven (gietijzeren pan voor op de barbecue)

2 chunks appelhoutblokjes


 

BEREIDEN:


Maak de barbecue in eerste instantie gereed voor direct gebruik.


Kijk de ree poulet na op harde vliezen en dep het goed droog.


Zet de Dutch oven boven het vuur en voeg een scheut olijf olie toe. Laat dit heet worden.


Bak in drie gedeeltes het vlees rondom bruin en hou het apart.

Fruit in dezelfde pan de fijngesnipperde ui.

Als deze zacht is mag de knoflook en Spaanse peper erbij.

Als de knoflook zacht is en geurt, na ongeveer een minuut, dan mogen de fajita kruiden en specerijen erbij. Laat deze even meebakken.


Doe het bouillonblokje, bloem en chocolade in de pan en giet de wijn erbij. Schraap even met een spatel de aangebakken vlees deeltjes van de bodem. Deze geven extra smaak.


Doe net zoveel kokend water in de pan totdat het vlees nagenoeg onder staat. En breng alles zachtjes aan de kook.

De pan mag nu indirect op 160°C verder, dus weg van het vuur dmv een platesetter of de kolen aan 1 kant aan te schuiven.


Voeg het rookhout toe aan het vuur en sluit de deksel van de barbecue.


Controleer regelmatig of het vlees genoeg vocht heeft. Het duurt ongeveer 3 uur voordat het vlees zacht is. het laatste uurtje mag de saus inkoken tot een mooie donkere en dikke saus.

Let op, zorg er echter voor dat je Mexicaanse ree stoof niet droog komt te staan want dan verbrandt het.

Haal als de stoof klaar is het laurierblad en kaneelstokje uit de pan.

Verwarm de taco's in de Bbq, en snij de tomaat aan fijne blokjes zonder de zaadlijsten.

Schep wat Mexicaanse reestoof in de taco's en garneer dit af met de tomaat, TexMex kaas, groene peper, limoenpartjes en fijngesneden koriander .

578 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page