• Jan Oosterbroek

BLOEMSTUK

BLOEMSTUK Enige tijd geleden bij Heijdra vleesvee een runder bloemstuk op mogen halen die ik had gewonnen met een BBQ-challenge. Dit bloemstuk is afkomstig van een dubbeldoel koe. Wat inhoud dat, wanneer een koe voor de melkproductie niet rendabel meer is, ze op een mooie wijze wordt afgemest als vleesvee. Dit gebeurt op een eerlijke en respectvolle wijze op de boerderij bij Heijdra vleesvee










De smoker aangestoken en het DD Bloemstuk gesplitst (dikke zeen uit het midden verwijderd) en netjes kant gesneden.





De bovenzijde heb ik in een rub van Turnpike smokers (gescoord bij Vuur en Rook) gezet en afgetopt met chilivlokken. Daarna low and slow in anderhalf uur tot een kerntemperatuur van 48 graden gebracht. Vervolgens 10 minuten in alufolie laten rusten en ingesmeerd met roomboter. Als finale afgefakkeld als een picaña. Top stukje vlees met een begeleidende chimichurri.












Het dikkere gedeelte door vers gemalen peper en grof zeezout gerold. Daarna opgebonden met een bosje rozemarijn en een aantal knoflooktenen in het vlees ingestoken. Vervolgens op de smoker met een kamertemperatuur van 120 graden op perenhout gerookt tot een kerntemperatuur van 53 graden. Daarna met een scherp mes zo dun mogelijk gesneden. Met dit recept wil ik een lans breken voor een ondergewaardeerd vleesdeel als het bloemstuk. Met de nodige aandacht is het een fantastisch vleesdeel voor op de bbq/smoker. En....... als je dan toch een mooi bloemstuk zoekt, probeer er dan één te scoren van een dubbeldoel koe ( www.bbquality.nl ). Mooi gespierd vlees met een kleine marmering


318 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven