FRIESE SUIKERBROOD SMASHBURGER
- Jan Oosterbroek
- 21 sep
- 2 minuten om te lezen

De Friese suikerbrood smashburger is een snack uit Sneek, bedacht door Lars Yntema van Snackpoort De Kolk, die een dubbele smashburger met cheddar, veel ui en samuraisaus serveert tussen twee plakken geroosterd Fries suikerbrood.
Deze combinatie van zoet suikerbrood en hartige smashburger werd populair door een video van influencer Snackspert en trekt sindsdien veel liefhebbers naar Sneek.
Wij maakten onze eigen versie op de Napoleon Rogue 425.

INGREDIËNTEN:
voor 2 personen
4 plakken suikerbrood
4 plakken ontbijtspek of bacon
Gekaramelliseerde uien:
500 gram uien, in halve ringen
2 el olijfolie
2 el ongezouten boter
zout en peper, naar smaak
Samurai saus:
4 el mayonaise
1 el extra hot sweet chili saus
1 el sambal
Smashburgers:
500 gr rundergehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
½ tl komijnpoeder
½ tl paprikapoeder
mespuntje chilipoeder
zout en peper naar smaak
1 ui in dunne plakken
gratin kaas of cheddar geraspt
Skillet
Bakplaat
Bakpapier
BEREIDEN:
Steek de bbq aan en zorg voor een indirecte opstelling met een temperatuur van 140 graden. Laat de skillet op temperatuur komen.
Maak de samuraisaus door de chilisaus en sambal met de mayonaise te mengen. Eventueel voor een extra kick wat meer sambal toevoegen.
Zet koel weg tot later gebruik.
Snij al je uien in halve ringen en doe deze in de warme skillet met 2 el olie en 2 el boter erin.
Bak langzaam de uien glazig .
Doe er na 10 minuten wat zout naar smaak bij.
Laat je uien 45 á 50 minuten zachtjes pruttelen maar je moet soms wel even roeren. Als het een beetje begint aan te bakken, doe er dan een klein scheutje water bij.
Zet apart voor later gebruik.
Deel de bbq direct in, en laat een bakplaat of skillet goed heet worden.
Toast de plakken suikerbrood op de hete plaat. Let op, door de suikers kunnen ze snel verbranden. Zet apart voor later gebruik

Bak hierna het spek krokant en zet eveneens apart.
Meng je gehakt met de kruiden en de fijngehakte knoflook.
Vorm 4 gelijke ballen, en leg deze op de bakplaat. Doe er een hoopje uien op en druk ze helemaal plat met een spatel, en pakpapier erop.
Bak lekker en laat een mooi krokant korstje ontstaan (3 á 4 minuten)

Flip ze om en doe er wat gratin kaas of cheddar op (nog 1 minuut bakken)

Smeer wat zelfgemaakte samuraisaus op het suikerbrood, en leg daar je smashburgers op.
Top af met de knapperig gebakken spek.
“genietsje fan dyn miel”
Opmerkingen