top of page
  • Foto van schrijverJan Oosterbroek

DECADENT QUATTRO FORMAGGI SMASHBURGER


Als ik aan Italië denk, denk ik aan heerlijk eten. En wellicht denk je net als ik ook aan pizza en aan kaas.

In Italië worden de lekkerste kazen gemaakt, waar dan vervolgens ook weer heerlijk mee wordt gekookt. Ben jij een zo'n kaasliefhebber net als wij van TokTokCityBbq? Dan is de quattro formaggi burger beslist een aanrader! Eigenlijk is hij heel simpel, prachtig rundvlees, mooie kazen en hete kolen.

 

INGREDIËNTEN:


500 gram Rundergehakt

Rub naar smaak (ik gebruik Blues Hog Bold & Beefy)

4 plakken ontbijtspek

1 rode ui

2 mooie rijpe tomaten

3 augurken

2 hamburger buns

Gemengde sla

Rode peper

Emmentaler kaas

Rochefort

La Tur (koe/geit/schapen kaas)

Vijgen/Uien chutney Bonne Mamman

Peterselie/Bieslook


voor de cheddarcheese sauce:


1 el roomboter

1 el bloem

150 ml volle melk

100 gram cheddar, geraspt

flinke snuf zout

1/4 tl cayennepeper


Gietijzeren bakplaat

Gietijzeren pannetje

Rasp

Garde


 


BEREIDEN:


CHEDDARCHEESE SAUCE


Voeg de boter en bloem toe aan een kleine steelpan.

Verhit en klop de boter en de bloem samen tot ze bruisend en schuimig worden.

Blijf koken en klop het mengsel ongeveer 60 seconden.

Klop de melk door het bloem- en botermengsel.

Draai het vuur iets hoger en laat de melk al roerend aan de kook komen. Als het kookt, wordt het mengsel dikker. Zet het vuur uit, en roer de geraspte cheddar erdoor, handje voor handje, tot het in de saus is gesmolten.

Als alle kaas in de saus is gesmolten, roer je het zout en de cayennepeper erdoor. Als de saus te dik wordt, klop je er gewoon nog een scheutje melk door.

Zet de saus opzij, en houd deze warm.

Meng het gehakt met de Bold&Beefy rub, en maak er vier mooie ballen van. Zet terug in de koelkast om op te laten stijven.


Steek de Bbq aan en laat deze flink op temperatuur komen. Leg de gietijzeren plaat op het rooster, en laat de plaat rustig heet worden.


Bak het spek op de bakplaat mooi bruin.


Snij ondertussen wat van de rode peper zeer fijn en meng met een flinke eetlepel vijgen chutney.


Snij de hamburger buns door, en rooster ze even op de bakplaat mooi bruin.


Leg nu de gehaktballen opende bakplaat, en druk deze zo plat als je kan. Je krijgt nu door en door gebakken hamburgers, zogenaamde smashburgers.

Draai als de randjes bruin kleuren de burgers om, en beleg er één met Rochefort, en de andere met plakjes Emmentaler kaas.

Smeer op je getoaste hamburger broodje een dunne laag met de rode peper/vijgen chutney.

Snij de rode ui aan flinterdunne ringen en leg dit vervolgens op je broodje.

Beleg hierna me wat gemengde sla en plakjes La Tur kaas.

Leg nu de eerste smashburger op je broodje.

Vervolgens twee plakken gebakken ontbijtspek.

Leg nu de laatste smashburger op je broodje.

Doe als laatste de augurk en tomaat erop, en sluit af met de bovenkant van het broodje.

Steek een spies door het broodje, en top af met de cheddarcheese sauce. Maak het geheel af met wat fijngesneden peterselie en bieslook.


De kazen die ik heb gebruikt zijn mijn persoonlijke favorieten, maar varieer vooral met smaken die jij lekker vind.

224 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page