top of page
  • Foto van schrijverJan Oosterbroek

....... een hattrick in Waddinxveen

Bijgewerkt op: 27 jun. 2019


15 juni 2019


Trrrriiiinnnnggg, 6uur. Regen klettert op de ramen. Snel douchen, aankleden, eten en auto laden. Op naar Waddinxveen voor een nieuwe wedstrijd georganiseerd door BeefExclusief.nl .

Als thema van de wedstrijd “een gezellige avond met vrienden”


ronde 1 borrelplank “chefs choice”

ronde 2 voorgerecht Jodenhaas

ronde 3 hoofdgerecht Lamsnek

ronde 4 dessert Fruit


Door afwezigheid van onze vaste opperhoofd Peter fungeert Aleida als commander-in-chief. Na, in de nog steeds stromende regen, de werktent te hebben opgezet is er tijd voor koffie. Langzaam wordt het droger en om 10uur is de Captainsmeeting in de jurytent.

Het eerst gerecht, de borrelplank, wordt, voor ons als team 4, om 13:45 stipt verwacht.


Rustig aan begint iedereen met voorbereidende werkzaamheden. Zelf begin ik met het portioneren van de Jodenhaas in drie delen, snijden van de tartaar en het marineren van de andere twee delen.

Na de ingrediënten van de tartaar te hebben gesneden wordt deze netjes in een kookring gevormd, om daarna terug te koelen en vervolgens koud te roken.


Een half uur voor het inleveren van de borrelplank, Christian, alias “de Vuurmeester”, gaan helpen met deze giga klus. Namelijk;

Het warm inleveren van een enorme “over de top“ borrelplank. Het vuur wordt fors opgestookt voor hamburgers, kipdijreepjes, merquezworstjes, uien enz. enz. enz.Grote uitdaging is alles tegelijk gaar en warm te serveren. Dit gaat, op de varkenshaas met spek na (gewenste gaarheid nog niet bereikt), prima. En Christian tovert van alle componenten een waanzinnig mooie borrelplank......timecheck, nog een uur te gaan voor het tweede gerecht, de Jodenhaas.

De tartaar ligt in de WGA met een smokertube koud te roken. Tijd om de beef chili in te rollen in kataifideeg. Een kwartier voor tijd wordt het spannend. Alle drie de gerechten moeten worden afgemaakt, borden opgemaakt en geserveerd.

Eerst de Kwartel eitjes voorzichtig openen en scheiden. Aleida blijkt hier de juiste skills (en geduld) voor te hebben.

Tussendoor de schuim van whiskey en gember maken voor bij de beef chili. Helaas....Ondanks de paar testen thuis blijft deze om onverklaarbare reden niet ‘staan’. Als escape dan maar afmaken met een kumquat.

Tegelijkertijd wordt het andere deel hot&fast gegrild, en afgelakt met de marinade van gerookte aardbei en crème de cassis.

Tijd om de borden op te maken (de in bruikleen gekregen 1hand plate van @ddansk), wijn inschenken en serveren.

Het resultaat is een trio van Jodenhaas.

# koud gerookte tartaar met een kletskop van Old Amsterdam, kwartelei en knoflookmayonaise.

# hot en fast gegrild in een marinade van gerookte aardbei, wildfond en crème de cassis.

# beef chili gemarineerd in gember, chili en knoflook. Ingerold in Kataifideeg en gefrituurd.

Afgetopt met kumquat.


Op advies van Wijnwinkel Barneveld een licht gekoelde Italiaanse Rosso Passo hierbij geserveerd. En nu afwachten wat de jury ervan gaat vinden.


Ondertussen waren Erik en Aleida al geruime tijd bezig de Lamsnek te garen in kruiden, wijn en port. Deze wordt nu zorgvuldig gepulled en gebruikt als basis voor de PulledLamb bitterbal en de Lamsragout. In de DO heeft Aleida weer mooie broodjes gemaakt en wordt de laatste hand gelegd aan de houtskoolmayonaise. Dat het op sommige dagen wel eens niet meezit wordt wederom bewezen. Mayo in de schift. Ook hiervoor wordt een creatieve oplossing bedacht en laten de Brabanders zich niet uit het veld slaan.

De roux is ondertussen klaar en wordt uitvoerig (goed)gekeurd.


Bitterballen draaien en snel terugkoelen.

Met behulp van een CO2 blusser en een kussensloop wordt droog ijs gemaakt en samen met de bitterballen in een tempex doos krijgen we het gewenste resultaat.Frituurolie op temperatuur laten komen en rustig de bitterballen bakken. Aleida maakt ondertussen de broodjes af met de heerlijke ragout. Erik heeft z’n reputatie als Stoofpotjeskoning wederom bewezen.
Het resultaat is een prachtig creatie van de Lamsnek in de vorm van een bitterbal, gevuld met kwartel ei, en gevuld broodje met lamsragout.


Al uren staat Rick te goochelen met suiker, maizena en diverse soorten fruit.

In z’n creatieve geest heeft hij een fastfood menu uitgedacht op basis van het uitgereikte fruit door de jury.

Resultaat van dit alles is, dat alles wat door hem wordt aangeraakt kleeft en plakt.

Maar langzaam vormt dit gerecht tot een bijna niet van echt te onderscheiden hamburgermenu van de club met de grote “M, compleet met frites en mayonaise.

Zelfs de branding/logo van het verpakkings materiaal is door Rick onder handen genomen en in stijl van de organiserende partij verbouwd.


Rick heeft overigens net als de andere teamleden ook wat struggles moet overwinnen. De hamburger (watermeloen met kokos) bleef te nat en droogde niet. Een tweede poging voor de macaron (het broodje) was ook onvermijdelijk.

Na wat meditatie oefeningen in de plaatselijke AH wordt een nieuwe poging gedaan met een uitmuntend resultaat. Mooi krokant en perfect op kleur.

Uienringen van appel worden gemaakt en mango wordt gefrituurd voor de imitatie frites. Alles afgemaakt met een ketchup van rood fruit en een mayonaise van witte chocolade en slagroom.
Als laatste mag Rick zijn creatie presenteren aan een overbluft jurytrio. De ogenschijnlijke vette hap wordt met de nodige Aahhh’s en Oooohh’s in ontvangst genomen.


Hoog tijd om schoon te maken (de plakbende van Rick), en de spullen op te ruimen.

Dan volgt het verlossende oordeel van de jury.

Hier kunnen we (met gepaste trots) kort en bondig over zijn...


Borrelplank 1

Jodenhaas 2

Lamsnek 1

Dessert 1

Over-all 1 ....... (na Hardenberg en Hoogeveen wederom 1e plaats) zoals Christian het in zijn FB bericht omschreef

Een hattrick in WaddinxveenOndanks de natte start, en de nodige opstakels gedurende de wedstrijd is het weer een dag met een gouden randje voor BTTB team. Mooi om te zien dat we onderling steeds meer op elkaar ingespeeld raken, en als echt team opereren.


Een denkbeeldige hoed zetten we af voor de excelente organisatie door BeefExclusief.nl Bedankt Kees en Dennis!!!


Wederom dank aan onze sponsoren Buitenkookproducten.nl , Echtgoed.nl , Teredo, Den ieper boomverzorging en verwijdering, ZHVO bv - Zeefdruk en meer


En, ddansk bedankt voor het uitlenen van de 1hand Plate!!!!!


Ook Bbq fotograaf Dennis Dongelmans bedankt voor de fantastische foto’s.


.... en natuurlijk Max voor de support 🐾


86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

WILDWORKSHOP

Comments


bottom of page