top of page
  • Foto van schrijverJan Oosterbroek

Gerookte Zalm in Abdijbier pekel met Citroenmayonaise


Ik maak graag warmgerookte zalm. De rooksmaak in combinatie met deze heerlijke vis is werkelijk onweerstaanbaar. Ik heb gekozen om de zalm nat te pekelen en hier Leffe Blond trappistenbier aan toe te voegen voor een extra ’kick’ . Zo vind ik zalm echt het allerlekkerst.

Deze zalm noem je ook wel plukzalm, lepelzalm of schepzalm. Afgelopen weekend zo’n heerlijke zalmzijde gekocht bij Vuur&Rook in Lunteren.


Neem vooral de tijd om dit delicaat stukje vis te bereiden. Je aandacht zal beloond worden.


Ingrediënten:


1 hele zalmzijde

zest van 1 citroen

vers gemalen peper


Voor de pekel:


3 liter water

2 flesjes (660ml) Leffe blond bier

300 gram keukenzout

60 gram bruine basterdsuiker

4 laurier blaadjes

20 gram gedroogde tijm

20 gram gedroogde peterselie

10 jeneverbessen

30 gr peperkorrels


Voor de citroenmayonaise:


6 volle el mayonaise

2 volle el kwark

1 citroen

1 el honing

2 el limoncello

vers gemalen peper


Bereiden:


Maak een pekelbad van alle ingrediënten (kneus de peper en jeneverbes voor extra smaak) en pekel de vis gedurende 5 uur.

Zorg dat de vis totaal onder de pekel ligt.

Spoel na 5 uur de vis af en dep deze droog. Laat het in de koelkast (liefst een nacht) “aan de lucht” onafgedekt drogen.


Maak de barbecue klaar met een indirecte zone, en zorg voor een temperatuur van maximaal 90/95 graden. Als de temperatuur te hoog wordt gaan de eiwitten stollen, en wordt de zalm droog. Dat wil je niet.....


Ik heb de zalm zelf op een cederhouten plank gelegd voor wat extra rooksmaak, en met deze plank is een hele zalm makkelijk van de Bbq te halen zonder deze te beschadigen. Eventueel op het rooster leggen op schijfjes citroen is ook een mogelijkheid. Hierdoor zal de vis niet vasthechten aan het rooster.


Rook de zalm met toevoeging van wat appelhout tot een kerntemperatuur van 55C. Rasp voor het opdienen wat citroenzest erover en voeg wat vers gemalen peper toe.


Rasp de citroen en knijp een 1/2 citroen uit. Meng deze met de overige ingrediënten voor de citroenmayonaise door elkaar, en breng op smaak met wat peper. Als de smaak wat te zuur is voeg nog wat honing toe, is de mayonaise te dun wat extra mayo toevoegen.

Serveer bij voorkeur met een mooi stoer afgebakken boeren brood, en een droge witte wijn of ijskoude Leffe Blond.


Eet smakelijk!!!!

310 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

BLOINK BALLS

Comentarios


bottom of page