top of page
  • Foto van schrijverJan Oosterbroek

GRILL BILL REVIEW

Bijgewerkt op: 9 nov. 2021


Al heel lang stond bij mij een kamado bbq (keramische barbecue) op mijn bbq- wishlist.

Naast een Oklahoma-smoker, tuinoven en een gas barbecue leek mij dit een fantastische toevoeging op mijn bbq assortiment.

Begin juli won ik met een Insta-aktie een Grill Bill Junior, en na overleg met Grill Bill's Big Boss kon ik deze onder heel schappelijke voorwaarden upgraden naar een Large 21Pro model.




Wat is een kamado?

Een kamado is een barbecue type wat volledig is vervaardigd uit hoogwaardig keramiek. Veelal bekend is de Big Green Egg, The Bastard, Kamado Joe of Gill Guru. Tegenwoordig kom je deze kooktoestellen in iedere bouwmarkt of tuincentra tegen.

Je kan een kamado omschrijven als een kruising tussen een heteluchtoven en barbecue. Naast dat je 'old skool' een mooi sateetje direct boven de kooltjes kan grillen kan je ook perfect de temperatuur beheersen tijdens een low en slow sessie. Hierdoor is het mogelijk om nagenoeg alles klaar te maken wat je in een normale hetelucht oven ook kan doen. Alles? Ja alles... Brood of taart bakken, stoofpotten maken, pizza's bakken, rollade grillen, noem maar op.


Alleskunner uit Eindhoven.

Mijn keuze voor de Grill Bill Pro II is weloverwogen genomen.

Allereerst ben ik gevallen voor het uiterlijk (ja, zo gaat dat in het leven).

Het mat zwarte gladde keramiek heeft een waanzinnig stoere en robuuste uitstraling. Hiermee onderscheid deze kamado zich enorm van de overige eitjes die op de bbq markt zijn. Je hebt met de Grill Bill echt iets origineels in handen. Zoals op de website van Grill Bill beschreven staat: "De nadruk ligt op design, functionaliteit, en vooral op originaliteit". Dat is dus goed gelukt!!!


Standaard bij deze 21'' bbq is het 47 cm roestvrij stalen rooster. Dit gladde dunne rooster is ideaal voor het indirect grillen van vlees, maar ook voor het bereiden van vis of schaal en schelp dieren. Door de dunne structuur houd het minder warmte vast, en is dit hiervoor perfect in te zetten. In dit rooster is een klein gedeelte scharnierend gemaakt. Hierdoor kan je tijdens het bereiden eventueel wat rookhout makkelijk op de gloeiende kolen plaatsen, of kolen bijvullen.

Verder zit hier standaard een 47 cm Gietijzeren rooster bij. Bij alle bekende merken moet je dit, soms voor forse bedragen, extra bijkopen.

Met dit gietijzeren rooster creëer je makkelijk mooie grillmarks (maillard effect). Naast een mooi visueel aspect geeft dit een extra smaakboost aan gegrilld vlees of groente.

Ook standaard bijgeleverd, de platesetter/heat deflector. Hiermee voorkom je dat je gerecht tijdens het indirect barbecueën zwart wordt of te snel gaart. Met deze heat deflector kan je indirect koken, alsof je een oven creëert. Onmisbaar voor low en slow sessies. Door de hoge opstaande rand kan je onder je rooster ook nog makkelijk een lekbak plaatsen waardoor je je platesetter maximaal schoon kan houden.


Detail op deze keramische barbecue is de goed in te stellen top vent of margrietschijf. Hiermee kan je zeer secuur de temperatuur in de barbecue beheersen. Gemaakt van gietijzer in dezelfde mat zwarte uitstraling, wat perfect aansluit bij het design.


De kamado weegt 85 kilo, en staat op een stevig frame met extra grote 6 inch soepel lopende wielen. Dit frame is voorzien van een mooie mat zwarte coating. Verplaatsen is hiermee een 'fluitje van een cent'.


De Grill Bill is voorzien van een glasvezel afdichting in de deksel in plaats van de reguliere vilten afsluiting waar nog veel merken mee werken. Voordeel hiervan is de langere levensduur en betere luchtdichte afsluiting.

Tevens zit er nog een handige ashtray bij geleverd. Hiermee kan je snel je overtollige as uit de bbq verwijderen. Je zorgt hiermee dat je lucht toevoer optimaal in de bbq blijft.

Na afloop plaats je de tray leeg onder de fire-box en hang je het losse handvat met behulp van het magneetje heel handig aan je frame. Hierdoor loop je nooit meer te zoeken.

De zijtafels en handgreep zijn van mooi gelakt bamboe vervaardigd. Handig detail zijn de ophanghaakjes onder de zijtafeltjes (die uiteraard uitklapbaar zijn). Hier kan je heel handig je bbq tools aan ophangen, en blijft er genoeg werkruimte op de tafeltjes over.

Ik heb de tafeltjes er overigens vanaf gelaten omdat in vaak in combinatie met een vuurtafel werk, en de tafeltjes dus toch niet gebruik.


De zware en stugge veren in de deksel maken het openen verbazend licht en makkelijk, en kan je hem zelfs ook halverwege een stukje open zetten. Of dit mogelijk is over een half jaar weet ik niet. Het metaal zal toch wat rekken in de loop der tijd.


Eventueel extra bij te kopen is de kick ash basket, en grill verhoger (hiermee creëer je een dubbel rooster).


Service

Met de eerste bbq sessie ontdekte ik een kleinmontagefoutje aan de thermometer in de dome. Het wijzertje sleepte wat over de onderplaat heen waardoor deze niet soepel draaide, en niet de juiste temperatuur kon aangeven. Met één appje had ik een dag later een nieuw exemplaar via de post in huis. Top service!!!!

Standaard krijg je 10 jaar garantie op je kamado, en kan je eventueel extra garantie voor meerdere jaren bijkopen.



Beste BBQ 2020

De Grill Bill Pro II is uitgeroepen tot Beste BBQ 2020 onder de €1000.

Eigenaar van Grill Bill, Bobby alias bbqnoeier is de drijvende kracht achter dit Brabantse bbq merk. De naam van dit kookmonster is deels ontleent aan de beroemde film van Quentin Tarantino, Kill Bill. Een Amerikaanse actiefilm uit 2003 en 2004. De oplettende kijker herkent hierin het lettertype van de film in het logo.


Unboxing

Tijdens het openen van de dozen ontdekte ik nog een pluspunt. Alle benodigde gereedschappen voor het in elkaar zetten van de bbq zijn standaard meegeleverd.

Het is geen professioneel zwaar gereedschap, maar perfect voor dit klusje.



Met behulp van een zeer duidelijke handleiding is het assembleren van de kamado een koud kunstje. Binnen een uur kan je de eerste kooltjes aansteken als het moet.


In de grootste doos zit de kamado, de firebox en de vuurring. Hierin zit ook alle benodigde gereedschappen en boutjes, moertjes enz. Verder nog een doos met het nest (onderstel) en een doos met de extra bijgeleverde platesetter en gietijzeren rooster.




Na afloop van het monteren hebben de 'kids', nog dagenlang plezier van de doos gehad.




First time

Tijd om de maagdelijk witte binnenkant eens wat zwart te blakeren.

Als je voor de eerste keer een kamado gaat gebruiken moet je niet gelijk vol gas gaan stoken. Laat hem eerst een aantal keer rustig op temperatuur komen, en gebruik je bqq low en slow. Dit is aan te raden voor een langere levensduur.

De temperatuur was al vanaf de eerste keer perfect te regelen en te beheersen. Na een aantal keer wordt dit wat makkelijker doordat je de instellingen wat eigen begint te maken.

De ondertussen nieuwe thermometer op de dome is strak geijkt en gaf nagenoeg dezelfde temperatuur aan als mijn digitale thermometer die ik in de dome had geplaatst.




Eindconclusie

Ik heb al behoorlijk wat sessies met deze alleskunner achter de rug. De binnenkant is al behoorlijk donker geworden, dus met deze achterliggende ervaringen kan ik wel een objectief oordeel vellen.

De Grill Bill is qua design een fantastische aanvulling van mijn bbq verzameling. Ziet er stoer en degelijk uit, en is een eyecatcher in de tuin.

Perfect en stabiel te regelen in temperatuur zowel hot&fast als low&slow.

Klein verbeterpuntje is de topvent die wat stroef loopt. ik heb deze al een aantal keer geseasoned, wat overigens wel enorm scheelt, maar loopt nog steeds niet helemaal soepel.

Tevens is het verwijderen van overtollig as een wat lastig klusje. De bijgeleverde ashtray is wat lastig te verwijderen. Hij klemt wat aan de onderkant van de firebox, en doordat de bodem van de kamado niet helemaal gelijk loopt met de ventilatieopening heb je een randje waar steeds wat restant van de as achterblijft.

Ondanks deze kleine verbeterpuntjes vind ik de Grill Bill kamado, ook gezien de gunstige aanschafprijs van € 999,-, een echte aanrader.

Buiten deze fors lagere aanschafprijs is deze kamado gelijkwaardig aan de zogenaamde grote merken.





Specificaties:


* geschikt tot 10 personen

* grill diameter 46,7 cm / 18,4 inch

* werkhoogte 91 cm

* gewicht 85 kg

* materiaal grill RVS/Gietijzer

* 6 inch wielen

* roestvrij stalen gecoat frame

* standaard extra's zoals ashtray, plate setter en 2 soorten roosters

* 10 jaar garantie

* uniek Hollands design



niet gesponsorde review


2.619 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

WILDWORKSHOP

bottom of page