top of page
  • Foto van schrijverJan Oosterbroek

HAWAISPIES MET RABARBERSALSA


Lente, ik denk wel mijn favoriete jaargetijde wat food betreft. Jong mals lamsvlees, sappige aardbeien, asperge en natuurlijk rabarber. Als kind was ik al gek op de groente. Ja, je leest het goed.....GROENTE. Al denken sommigen ten onrechte dat het fruit is. Dit komt hoe wij gewend zijn de friszure rabarber te eten als een zoet dessert, in een taart of als jam. In hartige gerechten staan de eetbare stelen echter ook zeker hun mannetje. De combinatie met biet werkt bijvoorbeeld goed. De licht zure smaak wordt veroorzaakt door oxaalzuur. Hierdoor kunnen je tanden ook licht stroef gaan aanvoelen na het eten hiervan.

Ik gebruikte De rabarber als ingrediënt voor een salsa/chutney in plaats van bijvoorbeeld mango. Samen met een bbq-klassieker als hawaispies tover je in een handomdraai een compleet vernieuwend gerecht.


 

INGREDIËNTEN


6 kipfilet

1 ananas

frozen joy rub van No Rubbish

grof zeezout


voor de salsa:

1 limoen (schoongeboend)

2 cm verse gember

300 g verse rabarber stengels gesneden

1 rode peper

1 (rode) ui

2 teen knoflook

1 el zonnebloemolie

4 el zoete chilisaus


 

BEREIDEN


Snijd de uiteinden van de rabarberstengels en snijd de stengels in de lengte in repen van 1 cm. Snijd de repen in stukjes van 1 cm. Halveer de halve rode peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten met een scherp mesje en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit de zonnebloemolie in een steelpan en fruit de ui, knoflook, rode peper en de gember 3 min. Voeg de rabarber, de limoensap en -rasp en de chilisaus toe. Verwarm de rabarber 6 min. tot deze uit elkaar begint te vallen, maar nog net een beetje structuur heeft. Roer regelmatig. Neem van het vuur en laat afkoelen.





Snijd de kipfilet aan grote blokken, en kruid deze met Frozen Joy van No Rubbish (of je favoriete Rub). Voeg naar smaak wat zout toe. Als je een andere rub gebruikt kijk dan even of er al zout is toegevoegd.



Laat de kip in de koelkast een uur de kruidentuin goed opnemen. Maak de ananas schoon en snijd deze aan flinke blokken.

Rijg de kip met de ananas ‘om en om’ aan een stalen spies of bamboe saté pen. Tip: als je een bamboe pen gebruikt leg deze dan een uur in water zodat deze minder snel verbrand boven je vuur.

Gril je spies boven direct vuur en zorg dat de kip minimaal een kerntemperatuur heeft van 72 graden C.

Serveer je spies samen met de salsa en een mooi koud biertje. Als finishing touch even afgarneren met hot smoked paprika flakes.


De salsa is (mits in een goed afgesloten en schoongemaakte pot) ongeveer een half jaar in de koelkast houdbaar.




125 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page