top of page
  • Foto van schrijverJan Oosterbroek

HOMBRO AL TRAPO

Bijgewerkt op: 22 sep. 2020.....nee, geen tikfout. Dit recept is een variant op de Colombiaanse Lomo al Trapo, wat; Lende in Doek betekend. In plaats van hiervoor dus de Ossenhaas te gebruiken zoals in de originele receptuur, heb ik hiervoor het Sucadestuk uit de schouder (HOMBRO) genomen. Deze hebben we gesplitst (dikke zeen verwijderd), onder de Bbq-ers bekend als ‘Flat Iron Steak’. Samen met een heerlijke pikante Chimmichurri is een spectaculair barbecue recept als je met meerdere personen bent.


INGEREDIENTEN:


Sucadestuk Iers rund (van stoervlees.com )

1000 gram grof zeezout

2 takjes rozemarijn

ei

grof gemalen peper

schone katoenen theedoek

slagers koord


voor de chimmichurri


sap van 1 citroen

2 Spaanse pepers

handje basilicum

handje peterselie

2 knoflook stengels

3 tenen roze knoflook

150 ml Olijfolie

50 ml Appelcider azijn


kern thermometerBEREIDEN:


Splits de Ierse sucade en haal het harde zeen eruit.

Kijk eventueel in deze post terug hoe we dit hebben gedaan....


Gebruik bij voorkeur het dikkere deel van de twee gesplitste delen. Van deze Ierse sucade was dit ongeveer 1200 gram.

Zorg dat je secuur het vet, vlies en zeentjes verwijderd. Omdat we de sucade zeer kort gaan bereiden heeft het te kort tijd om weg te smelten of te bakken.Kijk of er een polyester labeltje in de doek zit, en knip deze weg als dit het geval is. Scheid het ei, en doe het eiwit in een ruime kom. Doe het zout hierbij en meng alles goed door zodat het ei goed is verdeeld in het zout. Het ei zorgt voor een goede binding in de zoutkorst. Maak de doek nat en wring deze uit. Dit kan je met water doen, maar om extra smaak toe te voegen kan je ook je favoriete bier of wijn gebruiken.

Leg de helft van het zout op de doek en zorg voor een ‘bedje’. Leg de sucade erop, en doe hierop de rozemarijn en de rest van het zout. Zorg ervoor dat het zout overal rondom het vlees zit.
Rol en vouw nu je doek voorzichtig naar elkaar op, en bind alles stevig vast met slagerskoord zodat er een mooie stevige rollade ontstaat.
Maak je barbecue klaar door de kolen op 3 plaatsen aan te steken, en wacht tot er een zeer heet vuurbed ontstaat. Schuif eventueel alles even glad met een pook en leg de ingepakte sucade in doek rechtstreeks in de kolen gedurende 5 minuten.

Draai na 5 minuten de sucade en gaar de andere zijde ook ongeveer 5 minuten. Check de kerntemperatuur nu regelmatig, en haal de Hombro al Trapo bij 38 graden Celsius van het vuur.Laat hem in de doek rusten gedurende 15 minuten. De kerntemperatuur zal doorstijgen naar ongeveer 45 graden Celsius.


Doe in tussentijd alle ingrediënten voor de Chimmicurri in een keukenmachine en maak dit tot een mooie saus. Ik vind het zelf lekker om nog wat structuur te proeven, maar doe hierbij wat je zelf het lekkerst vind.Haal de Hombro al Trapo uit de doek en veeg met een schone doek het zout van het vlees. Trancheer dit in mooie dunne repen en serveer dit met wat grove vers gemalen peper en de chimmichurri. Drink hier een mooie IPA style Tripel bier bij.


Tip voor de eventuele left-overs....

maak hier een mooie Carpaccio van. Super met een goede Parmezaanse kaas en geroosterde pijnboompitjes.
Disfrute de su Comida (eet smakelijk)

299 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page