• Jan Oosterbroek

Ierse Rib Eye Roast met jus van Guinness, Braam en bittere Chocolade


Donkere dagen, en guur weer. Het is weer december. Jaarlijks heeft mijn favoriete blad FIRE&FOOD in deze periode een “december give-away aktie”. Ik was blij verrast toen ik te horen kreeg de dagprijs gewonnen te hebben. Deze bestond deze bewuste dag uit een fantastische Ierse Rib Eye van Stoervlees.com. Het vleesdeel van ruim 3 kilo heb ik gedeeltelijk geportioneerd in mooie steaks en een ruime helft heel gelaten. Met dit fantastisch mooi stuk Iers rundvlees ga ik twee recepten maken. In deze post het grote en stoere deel, de “roast”.

Om een gelijkmatige garing te krijgen heb ik het opgebonden met slagerstouw. Daarna op de smoker met hout van Whiskey vaten, in een rub van koffie en cacao. Garen tot een kerntemperatuur van 50 graden C. En Geserveerd met een jus van Iers Guinness bier, verse bramen en bittere chocolade. Een fantastisch stoer en smaakvol hoofdgerecht voor tijdens de feestdagen, of andere feestelijke momenten ;-)



Ingrediënten:


1500gram Ierse Rib Eye stoervlees.com

Olijfolie


Rub:


1 eetlepel vers gemalen koffie

2 eetlepel cacao poeder

2 eetlepel gerookte paprikapoeder

2 eetlepel bruine basterdsuiker

1 eetlepel Chili flakes

1 theelepel gedroogde tijm

2 theelepel zout

2 theelepel vers gemalen zwarte peper

1 theelepel mosterdzaad


Jus:


1 flesje Iers Guinness bier

100 gram roomboter

1 kleine ui

1 teen knoflook

200 ml runderfond

200 gr verse bramen

1 theelepel vers gehakte rozemarijn

tablet bittere chocolade

klein scheutje rode wijn azijn

peper en zout



Bereiden:


Meng alle ingrediënten zoals boven beschreven voor de rub samen.

Knoop de Rib Eye Roast op met slagerstouw zodat het vlees een mooie gelijkmatige vorm heeft. Smeer het rondom in met olijfolie en smeer het vlees goed in met de zelfgemaakte rub. Doe dit minimaal een uur van tevoren zodat de rub goed in het vlees kan trekken.

Steek ondertussen je barbecue of smoker aan, en zorg voor een keteltemperatuur van 160C graden.

Leg het vlees indirect op het rooster, en voeg wat rookhout toe. Ik heb hiervoor chuncks van whiskeyvaten gebruikt, maar eik is ook prima.

Gril het vlees tot een kern temperatuur van 50 graden. Haal het van de barbecue en pak het in in aluminiumfolie voor ongeveer 20 minuten.


Verwarm een skillet of koekenpan.

Als de skillet op temperatuur is mag de boter de pan in.

Wanneer de boter heet is voeg je ui toe. Laat deze, onder constant roeren, zacht en bruin aan de randjes worden.(Zo'n 4 tot 5 minuten.)

Doe de knoflook in de pan en laat dit een minuut meebakken.

Giet de runderfond en het Guiness bier in de pan. Laat dit tot ongeveer 1/3 inkoken.

Doe de bramen en de rozemarijn in de pan. Laat dit een minuut of twee koken tot sommige van de bramen stuk springen.

Breng op smaak met wat rode wijnazijn, zout en peper. Monteer de saus af met wat kleine stukjes bittere chocolade.


Snijd de Rib Eye Roast aan tafel en serveer deze met de saus, mooi gegrilde groente en aardappel gratin.





317 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven