Onlangs kreeg ik een aantal flesjes Guinness bier uit Ierland. Aangezien ik erg van bier hou, maar niet van dropwater (sorry...) heb ik besloten het te gaan gebruiken voor een stoofpotje. Het resultaat was verbluffend. De donkere tonen van caramel waren subtiel in de stoofpotje terug te proeven zonder overheersend te zijn.
Ingrediënten:
1 kilo Riblappen (blonde ‘dAquitainne)
700 gram uienringen
3 tenen knoflook
2 winterpeen
1 blikje tomatenpuree
1 blik tomatenblokjes
500 ml runderbouillon
1 flesje Guinness bier
2 laurierblaadjes
Mosterd
Peper en Zout
Roomboter
Bereiden:
Snij de Riblappen aan mooie blokjes en meng dit met peper en zout en een royale eetlepel mosterd. Laat dit bij voorkeur 12 uur intrekken.
Bak de uien samen met de knoflook en wortel zacht aan ( niet bruin laten worden ), en haal het uit de pan.
Bak het vlees in de boter licht aan en voeg vervolgens de tomatenpuree toe. Laat dit 2 minuten meebakken om het zuur eruit te halen.
Voeg de tomatenblokjes, laurierblaadjes, de bouillon en het bier toe en laat dit zachtjes 3 uur sudderen met de deksel op de pan.
Voeg het uien/wortelmengsel toe en laat het nogmaals 2 uur stoven. Eventueel nog wat water toevoegen als het nodig is.
Heerlijk met rijst of een kruimige aardappel, en natuurlijk een bijpassend flesje Guinness.
Voor het vuur onder de DO bij voorkeur eikenhout gebruiken voor een smaakvol resultaat ☘️
Comments