top of page
  • Foto van schrijverJan Oosterbroek

MANGO GLAZED EENDENBORST met risotto en gegrillde biet

Bijgewerkt op: 9 nov. 2021


Een heerlijk tropisch geïnspireerd recept met onze eigen Veluwse eendenborst filet.


Vaak wordt wild geassocieerd met zware smaken, maar deze keer geheel anders door gebruik te maken van één van mijn favoriete fruitsoorten, de mango.

Afgelopen zomer kocht ik bij Oil&Vinegar en prachtige mango azijn. Dit vormt de basis van een smaakvolle glaze. Samen met de aardse smaken van de rode biet, zoete verse mango, romige risotto en Veluws eend een top combinatie.

Waan je nog even in de zomer, een maak dit gerecht!

Overigens…. De eendennest is van Veluws eend en komt van Stoervlees.com. Het vlees wordt koelvers (dus niet diepgevroren!!!) thuis afgeleverd op een moment wat jou uitkomt. Helemaal top dus!!!!!

 

INGREDIENTEN:


Eendenborst filet van Stoervlees

peper en zout


voor de glaze:

100ml Mango Azijn ( Oil & Vinegar )

50 ml Sherry (of zoete rode port)

zwarte peper uit de molen


voor de risotto:

200 gr risotto

200 gr mango

1 teen knoflook

1 rode peper

100 gram gerookt spek

200 gram Parmezaanse kaas

700 ml groentebouillon

Flinke klont Roomboter

1 uitje

Scheut droge witte wijn

Rode bieten (voorgekookt) 

BEREIDEN:

Haal een half uur voor bereiden de eendenborst uit de koeling.

Snijd het vet ruitvormig in tot op het vlees (niet erdoorheen!!!!!!)Dit helpt om het vet te laten smelten, en zorgt voor een mooie korst zonder dat de filet krom gaat trekken.

Kruid de filet met peper en zout.


Doe de ingrediënten voor de glaze in een pannetje, en kook dit in tot een mooie glaze (stroopdikte)

Steek de bbq aan, en grill de filets met de vetkant boven het vuur liefst op een gietijzeren rooster. Als het vet mooi goudbruin is zet de platesetter in je bbq, en gaar de filet indirect op 180 graden tot een kerntemperatuur van 65 graden. Kwast onder het garen de filet in met de glaze en laat dit mooi karamelliseren.

Laat deze onder aluminiumfolie 5 minuten rusten.Zorg dat de groentebouillon goed warm is (zelf gemaakt, of van een blokje)

Snipper de ui, knoflook en de rode peper fijn. Fruit deze aan in een beetje boter in een pan. Voeg de risottorijst toe en bak 3 minuutjes mee tot deze glazig begint te worden. Giet een scheut witte wijn erbij en laat de rijst deze opnemen.


Voeg vervolgens een soeplepel warme bouillon toe en roer af en toe door en wacht tot deze is opgenomen door de rijst. Herhaal dit nog een paar keer met de bouillon tot de risotto bijna gaar is, dit duurt ca. 20 minuten. Rasp de Parmezaanse kaas grof en voeg dit al roerend toe. Voeg een goede klont boter toe om het romig te maken. Maak de risotto op smaak met peper en zout. Bak de spek aan beide kanten knapperig, en voeg dit toe aan je risotto.

Snijd de helft van de mango in blokjes en voeg deze de laatste paar minuten toe. Bewaar een klein beetje om af te garneren.


Grill de andere helft van de mango, en de rode bieten op het gietijzeren rooster boven het vuur tot er mooie grillmarks ontstaan.

Steek deze uit met een steekring, en presenteer dit met de risotto en de eendenborst filet op een mooi bord.Dit gerecht combineerd geweldig met een goed gekoelde Pinot Grigio (ik haalde deze bij Wijnwinkel Barneveld)

167 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page