top of page
  • Foto van schrijverJan Oosterbroek

MILLE-FEUILLE NABE BBQ STYLETijdens het surfen op internet op zoek naar inspiratie stuitte ik op een Japans recept genaamd MILLE-FEUILLE NABE.


Traditioneel wordt dit gegeten in Japan met winterzonnewende. Het tweede belangrijkste festival na Chinees Nieuwjaar. Het is de korte dag van het jaar met de minste uren zonlicht. Vroeger betekent dit dat de dagen vanaf nu langer zullen worden en dat de lente niet ver weg is. Dat is de reden waarom Japanners deze specifieke dag vieren. Iedereen gaat weer naar huis en geniet samen met de families van een uitgebreide maaltijd.


‘Mille-feuille’ betekent ‘duizend bladeren’ in het Frans. Het is algemeen bekend als het Franse dessert dat bestaat uit afwisselende lagen bladerdeeg, banketbakkersroom, slagroom en soms fruit. Dit is een Japans gerecht en het is geen dessert. Dit is een pot met Chinese koolbladeren en dunne plakjes buikspek, in lagen geplaatst en gekookt met een lichte bouillon. ‘Nabe’ betekent ‘kookpot’ in het Japans. Samen betekent het ‘een kookpot met duizend bladeren’.


Ik maakte deze mille-feuille door een Chinese kool tussen de bladeren te vullen met heerlijk gekruid gehakt. Daarna te omwikkelen met een spek matje, en regelmatig in te smeren met zelfgemaakte tare (Japanse Yakitori saus).


 


INGREDIENTEN:


voor de tare


250 ml kippenbouillon (zelfgemaakt of van bouillonpoeder of blokjes)

250 ml sojasaus

30 ml sushi azijn

140 ml mirin (zoete rijswijn, je kan ook witte wijn gebruiken, maar voeg dan 2 el extra suiker toe)

150 gram suiker

1 lenteui (alleen wit gebruiken, even kneuzen met je mes)

2 tenen knoflook gekneusd

1 duim gember aan schijfjes

1 rode peper aan ringen

zeste van 1 limoen (goed wassen)1 Chinese kool

500 gram runder gehakt

½ rode peper aan stukjes

1 teen knoflook

je favoriete rub

300 gram pannenkoek spek gerooktrolladetouw

siliconen bakkwast

barbecue met deksel en plate setter

skillet

klein steelpannetje

huishoudfolie

 

BEREIDEN:


Voeg alle ingrediënten voor de tare samen in een pan en breng deze langzaam roerend aan de kook. Laat dit zachtjes gedurende een klein uur reduceren tot ongeveer ¾ .

Zeef de tare en zet dit in de koelkast In een afgesloten pot.


Meng het gehakt met de rub en de fijn gesneden knoflook en peper.

Bak dit gaar en mooi rul in de skillet op de bbq.Laat de gehaktvulling wat afkoelen.

Snij de Chinese kool in de lengte door midden.

Stop tussen de buitenste bladeren wat van het gehakt, en werk langzaam richting het midden.Leg de 2 helften van de kool op elkaar en zet in de koelkast om wat op te laten stijven.


Leg huishoudfolie op je werkbank. Maak een spek matje van het ontbijtspek door het aan elkaar te vlechten op de folie. Tip: met de omtrek van de gevulde kool door er een touwtje rond te spannen, dan weet je hoe groot je spekmatje moet worden.Leg de kool op het spek, en rol het spek er voorzichtig omheen. Zet vast met het rolladetouw.Steek de bbq aan, en zorg voor een indirecte opstelling d.m.v. het plaatsen van een plate setter. Zorg voor een temperatuur van 170-180°C.


Laat de Chinese kool rustig garen gedurende ongeveer een uur, en besmeer regelmatig met de tare.
Steek met een sate prikker in de nerf van de kool. Als dit redelijk makkelijk gaat is je BBQ style Mille-Feuille Nabe klaar.


Snijd mooie plakken, en top af met fijn gesneden lenteui, rode peper ringen en je verrukkelijke tare saus.お食事をお楽しみください  (eet smakelijk)
220 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page