top of page
  • Foto van schrijverJan Oosterbroek

OVERWINNING BTTB IN HARDENBERG

Bijgewerkt op: 27 jun. 2019
Het is zaterdag 11 mei, en om half 6 gaat de wekker. Vandaag op het programma een culinaire barbecuewedstrijd met Bad to the Bone wedstrijdteam in het mooie Hardenberg. Erik’s Grill&Chill heeft deze wedstrijd georganiseerd in samenwerking met SBWN en centrummanagement Winkelstad Hardenberg. Deze wedstrijd telt officieel mee voor het Nederlands kampioenschap BBQ. De teams ontvangen voorafgaande aan de wedstrijd van de organisatie een pakket, vlees, vis, kip en groente, en dienen in de daarvoor gestelde tijd vier gerechten, allen bereid op open vuur, af te leveren aan het driekoppige jury.


Om half 8 aangekomen is het met 5 graden nog redelijk fris op het marktplein. Maar, het beloofd een mooie, zonnige dag te worden.

Na alle materialen te hebben uitgeladen (het lijkt of het elke keer meer is) en opgebouwd te hebben is er koffie. Om 10:30 uur is er Captiansmeeting en wordt onze teamcaptain Peter bijgepraat en krijgen we de inlevertijden te horen. Ons eerste gerecht, waar ik verantwoordelijk voor ben, moet om 13:00uur precies worden ingeleverd.


Ondertussen is ook de “blackbox” opdracht bekend. Dit betreft deze keer TOFU....... huh wat???? Ja, TOFU. Lastig om hier wat creatiefs mee te doen. Peter en Rick gaan samen brainstormen wat te doen, en ondertussen gaat de rest beginnen aan de voorbereidingen van hun opdracht.


Langzaam begint het gezellig druk te worden op het Marktplein met een band en mooie show-auto’s, en begint in onze werktent de spanning op te lopen. Als eerste wat testen met de meiknolletjespuree in een poging om dit in een wafelijzer te bakken. De eerste twee pogingen verlopen teleurstellend. Maar de derde keer is top!!

Ondertussen de poussin, ontdaan van overtollig vet, nekje en achtergebleven veertjes. Daarna met olijfolie ingesmeerd en lekker in de rub gezet. Tijd om de kip op de smoker te leggen en van tijd tot tijd in te kwasten met een lak van bramen en lavendel.
Helaas, koken is ook omgaan met teleurstellingen. De mooi voorbereidde lavendelschuimpjes blijken zacht geworden en aan elkaar geplakt. Tijd voor plan B (hadden we dus niet...) Toch maar proberen om de schuimpjes los te maken en op bakpapier langzaam op de Q te drogen. Het zit zowaar mee, en er ontstaat een mooi krokante plaat schuim. Deze tussen twee vellen bakpapier met een deegroller tot een crumble verpulvert. Ook weer opgelost......

Tussentijds groene asperge ingerold met panchetta om zo af te grillen in de grillpan.
Na een temperatuur check blijkt dat we de smoker nog even flink moeten opstoken om op de juiste tijd ons bord in te kunnen leveren. En 10 minuten voor de gestelde tijd bestaat de wereld uit slechts een paar vierkante meter werktent en is de concentratie 100%.

Kerntemperatuurcheck, asperge grillen, wafel bakken, bord opmaken, en presenteren in de jurytent.
Poussinkipje gelakt met bramengelei en lavendel. Verse bramen met affillacress en zoete lavendelcrumble. Een wafel van meiknolletjespurree, frisse limoen crème en groene asperges met panchetta.

Uiteindelijk tevreden over het resultaat , nu is het oordeel nu aan de jury.


In tussentijd heeft Christian zijn voorbereidingen getroffen voor de “Surf&Turf” opdracht. Kophaas en Black Tigergarnaal. De garnalen zijn schoongemaakt en ingelegd in limoensap en rode peper. Vervolgens ingerold in kataifideeg, klaar voor de frituur. Daarna schuim van limoen gemaakt , tijd om de varkenshaas af te grillen. Nog even spannend of de temperatuur van de frituurolie hoog genoeg is op het “moment-suprème”, maar dit blijkt prima onder controle.Resultaat van alle inspanning is een fantastisch opgemaakt bord. Een feest om naar te kijken.
....... de tijd tikt door. Peter en Rick hebben in de stad inkopen gedaan om de tofu om te toveren in een spannend dessert. Een, met recht, out-of-the-box creatie. De donkere tofu gemengd met au bain marie gesmolten chocolade en cointreau en de witte variant met witte chocolade, kokosroom en verassende knettersuiker. Na een lange discussie over de opmaak wordt het tijd voor de uitvoering. Dit resulteert in een leistenen plateau met een minimalistische presentatie, gecombineerd met limoenrasp en druppels van Jack Daniels Fire.
Onderwijl zijn Erik en Leida al uren bezig met de ossenstaart. Ondanks de lange voorbereidingstijd (gerecht hoeft pas om 16:30 uur te worden ingeleverd) een uitdaging om deze zacht en gaar te krijgen. Erik heeft dit opgelost door de staart aan te bakken en vervolgens in een hogedrukpan te stoven met heerlijke kruiden en vooral veel drank.
In de voorbijgaande uren zijn op de DO mooie bladerdeeg deksels gemaakt voor op de pannetjes, en aardappels gepoft. Dit laatste wordt vakkundig bereid tot een smaakvolle puree.

Als echte Brabander in deze periode kan de asperge niet ontbreken. Dus deze worden op het laatst samen met de eieren nog gekookt.
Een kwartier voor tijd. Tijd voor de opmaak. In een kookring drie soorten puree opspuiten en de ondertussen tot een stoofpotje gemaakte ossenstaart met peer in de pannetjes doen. Afwerken met de bladerdeeg deksels, en de asperge, ei en hamrolletjes.

De presentatie aan de jurytafel .... CAST IRON OLD ENGLISH OXTAIL PIE.Tijd voor een welverdiend koud biertje. Nagenieten van de dag, en de kansen bespreken.Nu snel schoonmaken en opruimen, en daarna in spanning het oordeel van de driekoppige jury afwachten.

Hier kunnen we kort over zijn. Het was een fantastisch resultaat.


Poussin 2

Kophaas/Black Tiger 1

Tofu (blackbox) 1

Ossenstaart 1


Overall WINNAAR!!!!!!
Dit schrijvende, na een paar dagen, nog steeds een glimlach die er niet af wil.

Het was een fantastische dag met geweldige mensen, en een waanzinnig resultaat.


Dank aan de sponsors: Echt houtskool, Buitenkook producten, Teredo en den Ieper. En natuurlijk Erik’s Grill&Chill voor de fantastische organisatie.

Op naar de volgende wedstrijd...
credits aan Aleida voor de foto’s 📸


221 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

WILDWORKSHOP

Comments


bottom of page