• Jan Oosterbroek

Rum/Ananas Ribben en Pikante Dronken Ananas


INGREDIËNTEN:

Spareribs

1500 gr Spareribs (3 strengen)

Turnpike smokers Rub (of een andere.........)

Blues Hog Bbq saus (of een andere........)

Bruine basterdsuiker

Ahornsiroop

150 ml Ananassap

150 ml Bruine Rum


Ananas

1 ananas (goed rijp)

300 ml bruine rum

3 el donkere basterdsuiker

1 1/2 tl cayenne peper

100ml ananassap

1 Spaanse rode peper

Klontje roomboter

Extra benodigdheden

Aluminiumfolie

bij voorkeur een spit voor de ananas

appel rookhout plantenspuit


BEREIDEN:


24 uur van tevoren


Schil de ananas. Zorg dat alle harde puntjes ook weg zijn. Snijd vervolgens groeven schuin van boven naar beneden in de ananas.

Marineer de ananas 24 uur (buiten de koelkast) met 250 ml bruine rum in een zak, en draai hem regelmatig.





3-2-1 methode


We gaan de Spareribs garen volgens de bekende 3-2-1 methode. Dat wil zeggen:

3 uur garen/roken, 2 uur ingepakt garen met boter/ahornsiroop, 1 uur garen en aflakken.


Voorbereiden


Trek het harde vlies uit de binnenzijde van de ribben. Dit gaat het makkelijkst door het iets los te wrikken met de achterkant van een lepel en daarna met één keukenpapiertje los te trekken.


Rub de ribben lekker ruim in met je favoriete Rub. Ik heb hiervoor de Rub van Turnpike Smokers gebruikt.


Meng de 150 ml ananassap en 150 ml bruine rum en doe dit in de plantenspuit.

Ribben op de bbq

Steek je Bbq of Smoker aan en zorg voor een indirecte zone. Laat de temperatuur opkomen tot 110C graden.

Leg de ribben indirect op de Bbq met de vleeskant naar boven en doe het appel rookhout bij de kolen. Laat de ribben 3 uur roken bij 100C graden.

Spuit om het half uur de ribben in met het rum/ananas mengsel.


Haal de ribben na 3 uur van de Bbq en leg ze met de vleeskant naar beneden op aluminiumfolie. Leg een klont boter op de ribben en giet er een scheut ahornsiroop overheen. Verpak de ribben separaat in een dubbele laag aluminiumfolie. Leg ze gedurende 2 uur terug op de Bbq (indirect 110C graden)


Doe 3 eetlepels Bbq saus (ik gebruik hiervoor Blues Hog Raspberry Chipotle) en 2 eetlepels bruine basterdsuiker in een pannetje.

Giet hier de eventueel overgebleven spuitmengsel bij en verwarm het.

Haal de ribben na de 2 uur uit de alufolie en giet alle sappen in het pannetje bij de lak saus.


Leg de ribben weer terug op de Bbq (vleeskant omhoog/indirect 110C graden)

Bestrijk de ribben regelmatig met de ingedikte lak saus en gaar nog 1 uur door.


Ananas op de Bbq


Haal de ananas uit de zak (bewaar het vocht!!!)

Meng de basterdsuiker met de cayennepeper en smeer dit rond de ananas.

Steek de ananas op een spit en hang hem in een Bbq van 200C.


Verwarm de overgebleven 50 ml rum met de boter, ananassap en achtergebleven vocht uit de zak en laat het langzaam inkoken tot een mooie lak.

Lak als de ananas mooi op kleur is hem af en laat nog 10 minuten grillen.

Afgarneren met de aan ringen gesneden rode peper.



Presenteer de ribben en ananas op een mooi grote schaal en drink er een mooie koele en frisse IPA bij. Dit frisse bier combineert fantastisch bij de pikante ananas en zoete ribben.



294 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven