Tijdens de Foodspecialiteitenbeurs een leuk gesprek gehad met de oprichter van brouwerij de Bierbroeders.
Ik kreeg een mooi flesje West-Fries stoofbier mee. Mooi bruin bier van 6,9% wat zeer hoog op smaak is gebracht met diverse stoofkruiden zoals: steranijs, venkel, peper, laurier, kruidnagel en kaneel. Niet drinkbaar in het glas, maar fantastisch om heerlijk mee te koken.
We hebben de winterjas aan getrokken en de DO op de Joystove gezet.
Ingrediënten
1000 gram runderlappen (Riblappen/Sucadelappen) 3 uien 2 tenen knoflook 6 stoofpeertjes 100 gram boter
4 eetlepels bloem
2 eetlepels grove mosterd versgemalen peper zout 1 flesje West-Fries stoofbier van de Bierbroeders 1/4 liter rundvleesbouillon van een tablet 150 gram granberries 4 takjes verse tijm
250 ml crème fraiche
Pel en snij de ui en de knoflook fijn. De stoofpeertjes schillen en vierendelen.
Snij de lappen in grove blokken en meng dit met de mosterd. Verhit de boter in de Dutch Oven en bak de runderlappen in 5 minuten bruin. Strooi er peper en zout over. Haal het vlees uit de DO en fruit de ui en de knoflook in de boter. Voeg het bier, bouillon, peertjes, en de tijm toe en breng aan de kook. Leg de runderlapjes in het vocht en stoof (deksel op de DO) het geheel in 3 tot 4 uur heel zacht gaar.
Meng de crème fraiche met de bloem tot een gladde massa en voeg deze toe samen met de granberries.
Laat alles nog 10 minuten zachtjes pruttelen.
serveren met rijst of kruimige aardappel en een mooi glas trappist.
check deze handige tabel van de Vuurmeester voor de verdeling van je briketten onder en op de DO
Comments