top of page
  • Foto van schrijverJan Oosterbroek

SBWN wedstrijd Zwolle
Vakantie weer voorbij en de wekker staat op 6:00. Gisteravond alles ingeladen voor een nieuwe culinaire barbecue wedstrijd op het stadshagenfestival in Zwolle.

Even na half acht rijden we het gortdroge en stoffige festival terrein op waar Erik en Aleida al bezig zijn de tent uit te laden.Langzaam druppelen de overige teams binnen en wordt er over en weer geintjes gemaakt en gelachen. Fantastisch hoe hartelijk de onderlinge sfeer altijd is ondanks de verschillen in leeftijd, achtergrond en afkomst. De liefde voor vuur en lekker eten is echt een gemeenschappelijke passie.


Als de tent is opgebouwd en de de eerste kop koffie achter de kiezen zit begin ik alvast met de voorbereidingen voor de pavlova; het maken van de merengue.

Aangezien deze minimaal 3 uur op 120 graden in de Bbq moet, is het zaak wel op tijd te starten. Maar goed….. tijd zat, het dessert waar ik verantwoordelijk voor ben hoeft pas op 16:10 te worden ingeleverd.


Om 10:00 captains meeting en daarna uitreiken van de producten.

Grote wijzigingen ten opzichte van voorgaande edities is het blind jureren. De teams krijgen identieke borden uitgereikt, en de gerechten worden bij de teams afgehaald en naar de jury gebracht.

Daarnaast is voor de eerste 3 opdrachten Corona bier uitgereikt wat ook een verplicht ingrediënt is in de opdracht.Iedereen is inmiddels bezig met de voorbereidingen van zijn/haar gerecht, en begint bij Rick de spanning wat op te lopen.

Hij is vandaag verantwoordelijk voor de zalm, en gaat en “Deconstucted” Sushi maken.

Hij maakt een warm gerookte zalm met sushi rijst, krokante zalmhuid en een gember/coronabier gelei.Ondertussen is John ook binnen, en fungeert vandaag als eventuele ondersteuning. Samen met Rick werken ze de eerste opdracht af tot een fantastisch ogend gerecht. Nu weer afwachten wat de jury ervan vind.In alle hectiek van het opmaken van het eerste gerecht is Erik bezig met een secuur klusje. Het uitbenen van een hele kip. Dit moet zeer voorzichtig gebeuren omdat de huid heel moet blijven. De kip wordt namelijk gevuld met gehakt, chorizo worst en cranberry’s, en fungeert hierbij als het ware als een worstdarm. Als je de huid beschadigd loopt het gehakt eruit, en krijg je nooit een strak eindresultaat.Van het corona bier wordt een marinade gemaakt waarmee de kip wordt gemarineerd en gedurende de garing in de BGE nog wordt gelakt.Uiteindelijk wordt de kip geserveerd met verse mangochutney, chips van chioggia biet, gepofte tomaatjes en diverse cress soorten.

 


Prachtig gerecht, en technisch gezien een flinke uitdaging.
Langzaam wordt het 15:10, de strakke inlevertijd voor het derde gerecht. Gemma heeft hiervoor bedacht, Longhaas medaillons met pompoen puree en tortellini, krokante pastinaak/wortel en een schuim van corona bier.

Om het witte schuim wat te contrasteren op het witte bord wordt er eerst wat groen matcha poeder op het bord geplated, en met behulp van John worden de bordjes verder afgemaakt.Na het rusten van de longhaas, het aansnijden. Altijd weer een spannend moment, maar, cuisson perfect!!!

 


Beide borden worden ruim voor de deadline strak opgebouwd waarna ze richting jurytent verdwijnen.Na gedurende de hele dag wat voorbereidingen te hebben getroffen zoals het maken van kleine chocoladetaartjes met een vloeibare kern, mango loempia’s en diverse toppings, komt mijn hartslag ook wat hoger te liggen.

DO aansteken om straks de loempia’s te frituren. Koudrook apparaat klaarzetten en de borden en glazen nalopen op vuil. Geen overbodige luxe op het stoffig terrein waar het nu fors druk aan het worden is.

Om 16:00 gaan de loempia’s de frituur in en beginnen we met het platen van de bordjes. Het eindresultaat is exact wat ik ervan had verwacht en gehoopt. En bestaat uit een BBQ variant op een Zwolsch grand dessert van drie kleine gerechtjes.•Pavlova van dennensuiker  met aardbeiencoulis en Witte chocoladeroom. Gegarneerd met in Zwolsch Sproakwater (van slijterij Bartels) gemarineerd rood fruit.

•Zoete Mangoloempia met Mango-Chili compote en mangocoulis

•Mild gerookte Chocolade Moulleux met Witte chocoladeroom en een crumble van Zwolse Blauwvingers (van bakker Lindeboom)In de verte zien we de groene shirtjes aan komen lopen van de mensen die de gerechten komen halen. Tijd voor de finishing touch. Het koud roken van de chocolade Moulleux.Het wachten op de uitslag is begonnen. En ondertussen wordt alles schoongemaakt, opgeruimd en ingeladen.


Het moment waar alle teams naar hebben uitgekeken…. Als team wederom een fantastisch resultaat neergezet.#Overall winnaar

#Winnaar publieksprijs

#1e plaats voor kip en zalm

#2e plaats voor longhaas en dessertMet een dikke smile reed ik de A28 op weer richting huis. Het was weer een toffe kookdag, mede door de fantastische organisatie van collega team SHF uit Zwolle en de stichting SBWN.119 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

WILDWORKSHOP

Comments


bottom of page