top of page
  • Foto van schrijverJan Oosterbroek

SPICY MANGO/GINGER TOMAPORK


Tijdens een werkbezoek aan Vion Food Group kreeg ik deze mooi tomapork mee. Als Bbq fanaat bedacht ik onderweg naar huis al dit recept met exotische twist.

Dit stoere stuk varkensvlees is de tegenhanger van de runder tomahawk (côte de boeuff met extra lang ribbeen).

Ook deze mooie steak van varkensvlees aan het bot, is geweldig om in zijn geheel te serveren en aan tafel aan te snijden.

 

INGREDIËNTEN:


1 tomapork

je favoriete (varkens)rub

1 mango

1 rode peper

scheut Gember siroop

2 el suiker

6 plakken ontbijtspek


Bbq met plate setter

RVS en gietijzeren rooster

Skillet

Gietijzeren pannetje

Siliconen bakkwast

Kerntemperatuurmeter

Aluminium folie

Chunk appelhout

 

BEREIDEN:


Doe een klein laagje water in je gietijzeren pannetje. Snij de mango aan kleine dobbelsteentjes. Snij de peper (zonder zaadjes) aan fijne dobbelsteentjes en voeg deze samen met een flinke scheut gember siroop en de suiker toe aan de mangoblokjes.

Laat alles zachtjes inkoken.


Bak in een skillet de spek knapperig bruin en laat afkoelen.


Steek de Bbq aan en regel in met een platesetter en RVS rooster tot een done temperatuur van 170 graden. Zorg bij een kettle bbq voor een indirecte zone.

Rub je vlees in met je favoriete rub (ik gebruikte deze keer 'a pinch of heat' van Southern Dutch Bbq)

Leg de chunk rookhout tussen te kolen, steek de kerntemperatuurmeter in het dikste deel van je vlees en gaar het rustig naar een kerntemperatuur van 55 graden.

Kwast tussendoor een aantal keer de tomapork royaal in met de spicy mango/gember glaze.

Is de kerntemperatuur van 55 graden bereikt? Haal de tomapork dan even kort van de BBQ en leg deze onder aluminiumfolie.

Maak nu de Bbq gereed voor directe hitte. Haal de platesetter uit de Bbq en leg een gietijzeren rooster terug. Zorg dat je Bbq nu een temperatuur heeft van 200 graden.

Grill de tomapork vervolgens aan beide kanten bruin, tot het vlees een kerntemperatuur van 65 graden heeft bereikt.

Haal het vlees van de Bbq en kwast nog een laatste keer in met de glaze. Dek af met de aluminiumfolie en laat minimaal 10 minuten rusten.


Snij de gebakken spek tot een mooie crumble, en serveer deze over de aangesneden tomapork.


164 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page