top of page
  • Foto van schrijverJan Oosterbroek

VERSLAG SBWN WEDSTRIJD HARDENBERG


Zaterdag 7 mei 2022. De wekker gaat af om 5:45 uur, maar wakker was ik al.

Vol adrenaline, want na ruim 2 jaar eindelijk weer een Culinaire Barbecue Wedstijd.

Na het winnen van de competitie in 2019 is er door Corona geen wedstrijd meer georganiseerd. Logisch dat we weer reikhalzend hebben uitgekeken om met andere culinaire pyromaantjes een dag lang lol te hebben, fikkie te steken en te strijden voor de eer.


Vrijdagavond ervoor al de auto vol geladen met alle materialen. Dus na een snelle douche en een dubbele espresso, de laatste gekoelde spullen gepakt, en vol gas richting Hardenberg.

Op de A50 kom ik tijdens het invoegen al achter onze teamcaptain Erik en Aleida te zitten, en samen rijden we naar de opgegeven locatie, het marktplein in Hardenberg.

Erik Hakkers (van Eriks Grill & Chill) heeft er weer alles aan gedaan om er een goed geoutilleerde evenementenlocatie van te maken.


Langzaam druppelen vanaf 8:00uur de overige teams en teamleden binnen, en gaat het verwelkomen van elkaar, en de opbouw van de werkplekken beginnen.Als alles is opgebouwd volgt er een gezamenlijke aftrap. De (wissel)kampioensschaal wordt gepresenteerd, en er wordt een minuut stilte gehouden voor recentelijk 3 overleden bbq vrienden, waaronder onze oud teamcaptain Peter Roos.

Na een indrukwekkend stiltemoment en toast met een shotje Mummelman volgt het uitdelen van de verplichtte ingrediënten voor de wedstrijdopdracht. Langzaam begint de wedstrijdspanning op te lopen.Het eerste gerecht is de Saint Agur kaas aan de beurt. Gemma zou deze voor haar rekening nemen, maar helaas heeft ze vanwege gezondheidsredenen moeten besluiten om deze wedstrijd op het laatste moment te skippen, zodat we met elkaar haar voorbereidde creatie voor onze rekening nemen.De door Gemma bedachte creatie wordt een variant op het traditionele bbq gerecht MacandCheese. Gemaakt van een mooie Italiaanse pasta met room en de fantastisch smaakvolle blauwaderkaas.

Rondom de MacandCheese een crumble van gerookt spek.


Daarnaast een witlofbootje gevuld met peer, selderij en wederom de Saint Agur. Gepresenteerd op een bedje van walnootcrumble.

Presentatie op een leistenen plank afgegarneerd met Afilliacress en een bosviooltje.Ondertussen is Rick al begonnen met het voorbereiden van zijn opdracht, de Hamachi vis.

Deze exclusieve vissoort leeft in het wild in de warme wateren van de Pacific. Yellowtail kingfish of hamachi heeft een stevige textuur en een sublieme, zachte smaak. Een geweldig alternatief voor tonijn of zwaardvis. Tegenwoordig duurzaam gekweekt in Nederland (dus weinig ‘foodmiles’) met biologische voeding, 100% groene energie en vrij van antibiotica.

De smaak en textuur lijkt op een combinatie van tonijn, zeebaars en zwaardvis. Chefkoks roemen de vis vanwege zijn stevigheid en zachte smaak.De Hamachi heeft Rick onder een laag van grof zeezout kort gepekeld en daarna aan de lucht gedroogd. Dit geeft de vis net wat meer structuur en stevigheid. Daarna is de Hamachi gaar gerookt op beukenhout.

Onder de vis een frisse brunoise van koolrabi en Granny Smith appel met wat limoensap en mayonaise.

Als garnering, rettich rondjes, een crème van knolselderij en mierikswortel en romige dille mayonaise.

De laatste opmaak met takjes dille en zeekraal.

Tot slot een knisperende granita van bleekselderij en groene appel.Het gerecht is dermate in balans, en verfijnd van smaak en opmaak dat de jury de creatie van Rick waardeerde met een de maximale score van 30 punten.

Met recht een Cum-Laude gerechtje dus.


Nu de focus op het hertenrack en de kwartel. Inlevertijd 15:00uur. Deze duo opdracht hebben Erik en Jan samen aangepakt, en het gerecht als een hoofd-en na gerecht gepresenteerd.

Na het uitreiken van de wedstrijd ingrediënten bleek dat we helaas een hertenrack in 2 delen hadden ontvangen. Even improviseren dus…Door deze kleine tegenslag hebben we besloten het rack uit te benen, en rondom af te vliezen. Vervolgens op de barbecue direct aangezet, en daarna indirect doorgegaard tot een kerntemperatuur van 52 graden. Ondertussen is de filet een aantal keer afgelakt met een glaze van rode Port en Vijgenbalsamico.

Als de gewenste kerntemperatuur is bereikt is de filet ingerold in een crumble van pistache.

Na het rusten geportioneerd en gepresenteerd op een bedje van slasoorten in knoflookolie. Daarna afgegarneerd met: gepofte rode mini uitjes, gegrilde rode bietjes, geglaceerde paarse wortel, en in balsamico gemarineerde bramen.

Als finishing touch een cress van bloedzuring, blauwe bosviooltjes en een zelfgemaakte olie van zevenblad.Van de kwartel maakte Erik een “out of the box” nagerecht, namelijk, een koude mousse van kwartel.


Door de kwartel aan te braden en te garen in de Dutch Oven, en daarna tot een gladde mousse te draaien met slagroom en gelei, ontstaat een niet alledaags nagerecht.

De mousse met een verfijnde smaak door toevoeging van cognac en Port, is gepresenteerd in een likeurglaasje op een compote van pruimen.

Daarna opgemaakt met een schuim van limoen, zestes van sinaasappel, shiso purple en crumble van pistache.De jury beloonde ons gerecht met een score van 29,17 (Max. 30 punten)


Als laatste opdracht de Vinkenlap van varken.

John is deze uitdaging aangegaan, en heeft dit gerecht op eigen (sterrenchef-waardige) wijze uitgewerkt.
De vinkenlap is gevlinderd en gevuld met een prachtige chimmichurri, en witte en groene asperge. Moeilijkheid bij dit stukje vlees is dat het doordat het zo dun is snel doorslaat en droog wordt. De uitdaging was dus om het zowel rosé gaar te grillen, en toch sappig en mals te houden.
De opmaak in de prachtig handgemaakte aardewerk schalen is subtiel. Onder het vinkenlap rolletje een witte en groene asperge. Daarnaast een met knoflookolie gegaarde hasselback potato en chimmichuri. Afgegarneerd met Afillia cress en Shiso purple.


Na een presentatie aan de 3 koppige jury door John en zijn vrouw Wendy werd het bbq debuut van John door de jury eveneens beloond met een eerste plaats.Na het opruimen en een heerlijk gesponsord BBQ biertje van Vuur en Rook wachten we gespannen op de uitslag. De burgervader van Hardenberg is vandaag één van de juryleden geweest, en verzorgt geheel in eigen stijl de prijsuitreiking.


3 e prijs Butenhus BBQ team

2 e prijs SHF (serious hot fools)

1 e prijs Bad to the Bone .......yes!!!!!!!! we zijn het nog niet verleerd.Na een fantastische dag met een schitterend eindresultaat gaan we als team weer ieder huiswaarts. Maar nog mooier dan het winnen van de titel Over-All Winnaar was het ontmoeten van elkaar rondom de gloeiende kolen.

122 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

WILDWORKSHOP

Comments


bottom of page