top of page
  • Foto van schrijverJan Oosterbroek

‘VLECHT’ IRON STEAK

Bijgewerkt op: 13 jul. 2020


Hoe een receptidee ontstaat na een kleine verspreking......

Ik was op zoek naar een leuk recept om een Ierse rundersucade van stoervlees.com klaar te maken. Het oorspronkelijke idee was om de sucade te splitsen (het harde zeen uit het midden te verwijderen), en deze te bereiden als een Flat Iron Steak.

Door een kleine verspreking van ”Flat Iron Steak” kwam ik op het idee om het in de vorm van een vlecht van te maken. Ik heb hier een lauwwarme coulis bij gemaakt van gegrillde tomaat, aardbei en rozemarijn. Samen met Hasselback aardappeltjes een super maaltijd van de Bbq.


 

INGREDIËNTEN:


Ierse Runder Sucade ( stoervlees.com )

Peper

Grof zeezout

stalen sateprikkers


voor de coulis:


5 pomodori tomaten (goed rijp) 200 gram verse aardbeien

1/2 rode peper

1 takje rozemarijn

frambozen balsamico

rooksnippers


voor de Hasselback aardappels:


vastkokende aardappels

laurierblad

olijfolie

grof zeezout

peper

bol knoflook

skillet (gietijzeren koekenpan)


 

BEREIDEN:


BEREIDEN VAN DE VLECHT IRON STEAK


Haal de sucade uit de vacuumzak en maak deze rondom droog met keukenpapier.

Pak het dikke gedeelte vast, en leg het dunne deel van je af.

Zoek met een scherp mes de bovenkant van het dikke zeen middenin de sucade op.

Zet je mes in een hoek van ongeveer 45 graden op de zeen en volg deze naar achteren.


Aan het eind zit geen zeen meer, dus snijd de sucade daar evenwijdig aan de zeen verder door.


Verwijder van de andere helft van de sucade de zeen.

Nu heb je een wat dikker, en een wat dunnere deel vlees. Voor het maken van de VLECHT IRON STEAK gebruikte ik het dunnere deel. Dit is wat makkelijker te vlechten dan het dikkere stuk.


Snijd in de lengterichting de sucade 2x in zodat je 3 evenredig grote repen vlees krijgt. Laat ze aan de dikste kant vast zitten aan elkaar!!!!!

Maak nu een vlecht van je vlees en zet dit tussendoor vast met stalen pennen of (in water geweekte) sate spiezen.

Het afkruiden en zouten van het vlees doen we na het grillen.


REVERSE SEAR METHODE:


Voor het bereiden van dit stoere stuk vlees heb ik gekozen voor de reverse sear methode. Laat je vlees eerst een half uur uur op kamertemperatuur komen.

Maak in de tussentijd je barbecue klaar voor indirect grillen (ongeveer 180 graden). Leg de iron steak op de bbq, en gaar deze tot een kern temperatuur van 35 graden. Een kern-thermometer is hiervoor onmisbaar.

Haal bij 35 graden het vlees van de barbecue, en leg dit op een plank, dek af met aluminiumfolie.


Stook nu de barbecue op, bij een keramische barbecue haal je de platesetter eruit en zet Je de lucht schuif open. Bij een (Weber)kogel barbecue zet je de onderste schuif helemaal open, en laat je de deksel eraf.

Wanneer je een flink heet vuur hebt is het tijd om je vlees terug te leggen en het af te grillen.

Bij een kern-temperatuur van 48 graden C haal je het eraf, en laatje het vlees 10 minuten rusten. Het vlees zal na garen tot een kern-temperatuur van 52 graden C. Haal vlak voor het opdienen de spiezen uit het vlees.


BEREIDEN VAN DE COULIS:


Was de tomaten en snijd deze door de midden. Grill ze vervolgens met de snijkant naar beneden boven direct vuur. Hierdoor komt de zoete smaak van de tomaat naar voren, en krijg je tevens die heerlijke grillflavour. Voeg hierbij wat rooksnippers toe voor een subtiele toets van rook. Het grillen van de tomaten duurt ongeveer 10 minuten.


Was de aardbeien en snij daarna de kroontjes eraf (doe je dit andersom dan verlies je smaak).

Doe de tomaten, aardbeien en een halve peper in de keukenmachine. Snijd de rozemarijn fijn, en voeg hiervan een theelepel toe aan de tomaten.

Draai alles in een keukenmachine fijn tot een gladde substantie. Doe het in een pannetje, en houd dit lauwwarm. Voeg als laatste een klein scheutje frambozen balsamico toe, en breng op smaak met peper en zout.


BEREIDEN VAN DE HASSELBACKAARDAPPELS:


Was de aardappels goed schoon zodat eventueel zand en klei zijn verwijderd.

Snijd de aardappels om de paar millimeter in (niet doorsnijden!!!!), Dit doe je het makkelijkst door twee dikke sateprikkers aan beide kanten te leggen. Zo kan je de aardappel nooit doorsnijden en stopt je mes als het op de prikker komt.
Giet ruim olijfolie over de aardappel, en zorg dat dit ook tussen de schijfjes komt. Schuif tussen elk schijfje een blaadje laurier.Leg je aardappels in een stillet en leg er een doormidden gesneden bol knoflook bij. Giet nog extra olie hierover, en zet de skillet in de Bbq op ongeveer 180 graden indirect gedurende ruim een uur (grotere aardappels wel 90 minuten).

Schep af en toe wat knoflookolie over je aardappels.


Leg de hasselback aardappels op een mooi houten plank en breng op smaak met grof zeezout en peper uit de molen.

Leg hierbij de VLECHT IRON STEAK en breng deze eveneens op smaak met de peper en zout. Schep wat van de lauwwarme coulis hierover en serveer de rest in een schaal of pannetje. Serveer er eventueel nog wat gepofte trostomaatjes bij.

Drink hierbij bij voorkeur een mooie frisse wijn. Dit combineerde prachtig bij de subtiel zoete smaak van de tomaat/aardbei coulis.
332 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page