top of page
  • Foto van schrijverJan Oosterbroek

KROKANTE HERTFILET SATE met boozy blueberry sauce


Een heerlijk saté recept van mals hertenvlees met een krokante korst van pistachenootjes. Begeleid door een volle cranberrysaus met een "kick".


Voor de saus heb ik bewust gekozen voor Whisky van Glenfiddich.

Dit omdat Glenfiddich een hert afbeeldt in hun logo. Glenfiddich is Gaelisch voor 'vallei van het hert'. Hoewel Glenfiddich al 127 jaar bestaat, kwam het hert pas in 1968 in het beeldmerk terecht. In 2019 kreeg het etiket een opfrisbeurt. Met de overgang van acht naar twaalf horens in zijn gewei veranderde het hert van een ‘jongeman’ in een ‘alfamannetje’ aldus designbureau Purple Creative uit Londen.
 


INGREDIENTEN:


2 Hertfilet Stoervlees

60 gram gepelde Pistachenootjes gezouten

100 gram Roomboter

4 takjes Peterselie

Peper en Zout


200 gram verse blauwe bessen

50 gram bruine basterdsuiker

30 ml maple siroop

70 ml water

50 ml Glenfiddich whisky

mespuntje zoutBarbecue

Steelpan

Aluminiumfolie

Créme Brûllée brander

Sateprikkers of Rozemarijntakken

 


BEREIDEN:


Doe voor de saus het water, maple siroop, bruine suiker en zout in een steelpan, en los dit al warmend goed op. Controleer de blauwe bessen op steentjes, blaadjes en eventuele rotte exemplaren.

Voeg de schoongemaakte blauwe bessen toe, en laat dit gedurende 30 minuten zachtjes pruttelen. Als je een dikke saus hebt zet dan het vuur uit. Als de saus lauwwarm is roer er zachtjes de whisky doorheen (de alcohol blijft dan in de saus zitten voor de extra “kick”)Snijd de hertenfilet aan gelijke mooie dobbelstenen van ongeveer 1,5 cm. Rijg deze aan de spiezen of schoongemaakte rozemarijntakken (bovenste kroontje laten zitten, en een puntje aan snijden.

Kruid ze naar smaak met vers gemalen peper en grof zeezout.Plet de pistachenootjes tussen bakpapier of plastic met een deegroller, of hak ze fijn met een mes. Meng dit goed door de roomboter met fijn gesneden peterselie.Druk de pistacheboter goed plat tussen 2 vellen plastic en laat dit hard worden in de vriezer.Gril de hertensaté (het liefst op een gietijzeren rooster) direct boven de hete kolen.

Maak met behulp van aluminiumfolie een buffer tegen de hitte om verbranden van de spies tegen te gaan.Check met behulp van een kernthermometer de temperatuur. Als deze 53 graden C aangeeft haal de saté eraf. Het vlees zal tijdens het rusten doorgaren naar 55 graden.Snijd van de hard geworden boter repen ter grootte van de saté, en leg deze bovenop de saté. Brand met behulp van de Créme Brûllée brander de boter zodat deze smelt, en de nootjes een mooie korst vormen.Serveer de hertensaté met de lauwwarme boozy blueberry saus.

Superlekker als voorgerecht met gebakken paddenstoelen, of als hoofdgerecht met een mooie aardappel gratin.534 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page