• Jan Oosterbroek

WINTER JÄGERMEISTER RIBS


Voor morgen geeft het KNMI code rood vanwege extreme gladheid en sneeuwval tot 20 cm, en vorming van sneeuwduinen. Op dit moment voel je de temperatuur al richting vriespunt gaan, dus een prachtige gelegenheid om de bbq aan te steken voor een gaaf wintergerecht.

Deze keer.... spareribs gerubt met een mix van mooie spareribmelange en koek en speculaaskruiden. Langzaam gerookt op pruimenhout, gelakt met een reductie van donkere pruimen, winterbier en Jägermeister.

Let it snow, let it snow, let it snow.......



 


INGREDIENTEN


2 dikbevleesde spareribs

mosterd

25 gr sparerib kruiden (van Beekum)

5 gr koek en speculaaskruiden (Verstegen)

fijne mosterd

roomboter


voor de spray:

100 ml appelazijn

100 ml Jägermeister

100 ml appelsap


voor de glaze:

300 ml (1 flesje) Wintervreund Gulpener of een ander mooi donker biertje

100 ml Jägermeister

120 gr Raspberry Chipotle Blues Hog

1 tl tabasco

mespuntje cayennepeper

2 el pruimenjam

8 donkere gedroogde pruimen


Benodigdheden:

Kamado of andere bbq met deksel

pruimen rookhout

zeef

plantenspuit

aluminiumfolie

pannetje

siliconen bakkwast

kern thermometer



 


BEREIDEN


Haal met behulp van een kruiskop schoevendraaier of mesje het harde vlies van de binnenzijde van de spareribs. Smeer een dunne laag mosterd aan alle kanten.



Meng de spareribs kruidenmix met de koek en speculaaskruiden en strooi dit royaal aan alle zijden.




Steek je barbecue aan, en zorg met behulp van een platesetter voor een indirecte opstelling. Je kan ook je kolen aan één zijde van je bbq plaatsen en het vlees hiervan weghouden.

Als de dome temperatuur 110 graden C is, voeg dan het pruimen rookhout toe. Leg de ribben met de vleeskant naar boven erop.


Meng de 3 ingrediënten voor de spray, en doe dit in een schone plantenspuit. Spray om de 15/20 minuten de ribben in met de spray, en rook ze gedurende 3 uur.




Haal na 3 uur de ribben uit de bbq. Leg ze per stuk op een dubbele laag aluminiumfolie met de ribzijde naar boven.

Doe een paar kleine klontjes roomboter op de ribben.

Vouw het aluminiumfolie zorgvuldig dicht en leg de ribben voor 2 uur terug op de bbq. Houd de temperatuur op 110/120 graden C.


Doe alle ingrediënten voor de glaze in een pannetje, en laat dit zachtjes reduceren. Als alles voor de helft is ingedikt zeef dan je glaze. In de pruimenjam zitten nogal wat vezels. Kook zachtjes verder in tot een mooie stroop. Snij de pruimen aan fijne blokjes en warm deze in de glaze.


Haal na 2 uur de ribben uit de aluminiumfolie, en leg ze met de vleeskant naar boven op het rooster.

Smeer met behulp van de bakkwast de glaze op de 15 minuten dun op de ribben.

Herhaal dit gedurende 1 uur, en haal voorzichtig je ribben van het rooster.


Geniet van deze heerlijke winter ribben met een stevige aardappelsalade en een mooi donker winterbier.





323 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven