top of page
  • Foto van schrijverJan Oosterbroek

WHISKEY/KERSEN SPARERIBS

Ingrediënten:


2 dikke Spareribs


(Voor de Rub)

20 gram Bruine basterd suiker

5 gram Knoflookpoeder

4 gram Mosterdpoeder

4 gram Zeezout

3 gram Gerookte paprikapoeder

8 gram Zwarte peper

10 ml Appelazijn

10 ml Cerise

10 ml Whiskey


(Voor de Glaze / Mopsaus)

400ml Cerise

200ml Blues Hog BBQ saus

50 ml whiskey

25 gram Rietsuiker

10 ml Appelazijn

10 ml Tabasco Chipotle

10 gram Knoflookpasta

5 ml Rode pepersaus

2 eetlepels kersenjam
Bereiden:

De spareribs worden gemaakt volgens de 3-2-1 methode. Zet alle ingrediënten klaar voor de whiskey spareribs. Dep de spareribs met keukenpapier droog en verwijder het harde beenvlies uit de binnenkant.

Dit gaat het beste door een mes of schroevendraaier tussen het vlies en het botje het vlies los te maken. Als je dit voor elkaar hebt, trek het vlies dan van de sparerib. Gebruik een stuk keukenpapier om het vlies mee vast te houden.

Meng de appelazijn samen met cerise en whiskey. Smeer de spareribs rondom in met het mengsel van appelazijn, cerise en whiskey. Laat dit 15 minuten in de spareribs trekken.

Maak een rub door het bruine basterd suiker, knoflookpoeder, mosterdpoeder, zout, gerookte paprikapoeder en zwarte peper met elkaar te mengen in een vijzel.

Strooi daarna royaal de rub over de spareribs, laat ze nu 60 minuten rusten en op kamertemperatuur komen.


Maak ondertussen de glaze / mopsaus. Smelt de rietsuiker samen met de knoflookpuree in een pannetje. Als de rietsuiker bijna opgelost is giet de appelazijn erbij en roer het even door. Giet vervolgens de tabasco en rode pepersaus bij de glaze breng dit al roerend aan de kook.

Blus de glaze af met de Blues Hog barbecuesaus en cerise. Breng het geheel aan de kook, en laat het al roerend 20 minuten zachtjes doorkoken. Laat de glaze wat afkoelen en giet als laatste de whiskey bij de glaze. Roer het de glaze nogmaals door. Houdt eventueel de glaze warm op een laag vuurtje.

Maak de smoker gereed op 105 – 110 gr. C met de indirecte methode. Gaar de spareribs circa 3 uur. Mop na het eerste uur de spareribs in met glaze / mopsaus herhaal dit daarna om de 30 minuten tot de spareribs in de aluminiumfolie gaan.

Haal na 3 uur de spareribs uit de smoker en pak deze in met aluminiumfolie giet er een beetje van de glaze bij. Leg de ingepakte spareribs terug op de barbecue voor circa 2 uur .

Haal na circa 2 uur de spareribs uit de aluminiumfolie. Leg de spareribs terug op de smoker. Meng het vocht dat in het aluminiumfolie zit met een beetje van de glaze en de kersenjam. Smeer de spareribs in met deze glaze. Laat de spareribs vervolgens circa 60 minuten in de in de smoker liggen zodat de glaze kan karamelliseren.

Als de spareribs klaar zijn geef deze dan als finishing toucheen likje met warme glaze.

Afgarneren met dun gesneden preiringen of bosui.

289 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page